12 RAFALA STIŽE U NAŠU ZEMLJU? List Le Tribune piše: Srbija pregovara s Francuskom o nabavci aviona! Prva ponuda poslata u martu
Foto: EPA/Peter Klaunzer

moćno

12 RAFALA STIŽE U NAŠU ZEMLJU? List Le Tribune piše: Srbija pregovara s Francuskom o nabavci aviona! Prva ponuda poslata u martu

Politika -

Srbija je u pregovorima da kupi 12 moćnih borbenih aviona Rafala od Francuske, preneo je Rojters, citirajući današnje pisanje francuskog poslovnog nedeljnika Le Tribune.

Nedeljnik navodi da će se "prodaja dogoditi u 2022. godini i biće reči o 12 letelica". Napominju da je "prvobitno bilo razgovarano o šest aviona", preneo je portal Tango siks. List takođe izveštava da je Daso navodno poslao ponudu srpskoj strani u martu.

0609238711, borbeni avion, Rafal
foto: Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kako je Tango Six pisao u novembru prošle godine, Srbija je u aktivnim pregovorima za nabavku novoproizvedenih višenamenskih borbenih aviona Rafal. Ovo su, kako navodi portal, potvrdili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, dok današnje pisanje Le Tribunea prestavlja i prvu indirektnu potvrdu iz francuskih medijskih izvora. Srpski mediji su početkom marta pisali o navodnom razgovoru francuskog i srpskog predsednika i o Rafalima.

Inače, Rafal je francuski višenamenski dvomotorni borbeni avion. Razvio ga je i proizvodi Marsel Daso, zajedno sa svojim tradicionalnim kooperantima. Koncepcijski, ovaj avion se zasniva na aerodinamickoj šemi delta krila, blisko spregnutog sa kanarom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track