SIGURNOST! ULAGANJA U VOJSKU NIKAD NISU BILA VEĆA: Srbija nikome ne preti, ali je spremna svakog da odvrati!
Foto: Ministarstvo odbrane

ANALIZA

SIGURNOST! ULAGANJA U VOJSKU NIKAD NISU BILA VEĆA: Srbija nikome ne preti, ali je spremna svakog da odvrati!

Politika -

Jaka vojska predstavlja bezbednost za sve građane naše zemlje, kao i za njen teritorijalni integritet i suverenitet, što je primat državnih interesa Srbije, ocenjuju bezbednjaci

Vojska Srbije nikad nije bila bolje opremljena nego što je danas! Ulaganje u vojno naoružanje je najveće u poslednje tri decenije, a samo deo onoga što može naša vojska videlo se preksinoć na vežbi "Vatreni štit 2022" na Pasuljanskim livadama.

Nesporna je činjenica da naša država, u poređenju sa zemljama regiona, ulaže najviše novca u sistem odbrane, što je nešto što priznaju čak i najveći kritičari. U turbulentnim vremenima u kojim se ceo svet nalazi, ovo je primer odgovorne politike. Jer kad je reč o bezbednosti i odbrani zemlje, tu uvek mora važiti pravilo - biti spreman, to je sve.

Aleksandar Vučić, Pasuljanske livade
foto: Printscreen/Instagram

Značajnim opremanjem i modernizacijom svoje vojske Srbija nikome ne preti, već se sprema da u svakom trenutku može da građane zaštiti i odbrani od potencijalnog napada.

Pregovor o "rafalima" i "bajraktarima"

O tome je govorio i predsednik Aleksandar Vučić.

- Za nas je važno da snažimo zemlju ekonomski, da čuvamo stabilnost, ali i da čuvamo svoju vojsku. Mi večeras nismo ni blizu pokazali sve što imamo. Nikome ne bi bilo jednostavno da se našoj zemlji suprotstavi - naveo je Vučić u subotu na Pasuljanskim livadama.

Aleksandar Vučić, Pasuljanske livade
foto: Printscreen/Instagram

Najavio je i da će najkasnije u sredu biti predstavljeno i novo naoružanje, koje će, kaže, biti do sada najmoćnije oružje koje će Srbija imati.

- Pregovaramo već godinu dana i o kupovini 12 novih "rafala", a pregovaramo sa još jednom zemljom o kupovini 12 polovnih "rafala" - podsetio je i dodao da se razgovara i o trećoj varijanti, tzv. kombinovanoj lovačko-bombarderskoj avijaciji. Takođe, očekuje se nabavka i kineskog raketnog sistema PVO FK-3, što je Srbija ugovorila i platila još 2019, a najavljeno je i jačanje helikopterskih jedinica, kao i bespilotnih dronova.

Najavio je i nabavku borbenih bespilotnih letelica "bajraktar" od Turske: - Tražio sam u razgovoru pre dva dana od predsednika Turske Erdogana "bajraktare" i dobio obećanje da ćemo preko reda moći da ih kupimo i uvrstimo u oružje Vojske Srbije.

Čuvamo vojnu neutralnost

Inače, paralelno sa opremanjem, Srbija vrlo uspešno brani i svoju poziciju vojne neutralnosti. Naša država ne namerava da se priključi nijednom od svetskih vojnih saveza. To je pozicija koja nije laka, ali istovremeno je i vrlo značajna odluka, koja našoj državi daje slobodu da sama brine o svojoj bezbednosti i da ne učestvuje u sukobima velikih sila.

Profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović kaže za Kurir da je veoma važan segment državnih interesa dalje opremanje Vojske Srbije i ulaganje u nju, koje će u ovoj godini, ističe, iznositi više od milijardu evra.

Miroslav Bjegović
foto: Printscreen/Happy TV

- To dovoljno govori koliko je ovo važan resor u sistemu nacionalne bezbednosti Srbije. Navedena ulaganja su u domenu odbrambenih vojnih kapaciteta, koji odvraćaju potencijalne agresore na našu zemlju. Upravo iz ovih razloga jaka vojska predstavlja bezbednost za sve građane Srbije, kao i za njen teritorijalni integritet i suverenitet, što je primat državnih interesa Srbije. Bezbedna zemlja omogućava nesmetano funkcionisanje ekonomije i sigurnost za strana ulaganja, odnosno priliv stranih investicija - navodi Bjegović.

Vojni analitičar Vlade Radulović Pravimo modernu vojsku

Vojni analitičar Vlade Radulović za Kurir naglašava da Srbija očito zadržava kurs modernizacije naoružanja.

- Dosta tehnike smo nabavili iz proizvodnih pogona naše industrije, a najsloženije sisteme smo morali da kupimo iz inostranstva, pre svega helikoptere, sisteme PVO, kao i borbene bespilotne letelice. Pravimo savremenu, modernu vojsku koja je spremna da se suoči sa svim potencijalnim izazovima i zaštiti državu i njene građane. Činjenica je da je naša vojska imala zastarelo ratno naoružanje, a sada smo već duboko zagazili u proces modernizacije oružanih snaga - konstatovao je Radulović.

Rusija, Ukrajina, rat, Ukrajinska kriza, Vlade Radulović
foto: Printscreen/Twitter, Kurir TV

Osvrnuo se i na pojedine ocene da Srbija na taj način ugrožava komšije:

- Ako neko činjenicu da Srbija jača i osavremenjuje svoju vojsku vidi kao ugrožavanje, u tome nema istine, to su samo poruke koje se mogu čuti iz okruženja, a koje služe u dnevnopolitičke svrhe.

Šta smo nabavili prethodnih godina

  • 5 srednjih transportnih helikoptera mi-17v5
  • 4 desantno-jurišna helikoptera mi-35M
  • 5 lakih višenamenskih helikoptera H-145M
  • sistem PVO Pancir-S1
  • kompletirana eskadrila aviona mig-29
  • bespilotne letelice CH-92A

Iz proizvodnih pogona domaće odbrambene industrije uvedeno je više desetina različitih tipova i sredstava naoružanja i vojne opreme:

  • samohodne top-haubice nora-B52, BOV miloš M-16
  • borbeno vozilo transporter lazar
  • projekti modernizacije samohodnih haubica 122 mm gvozdika
  • višecevni raketni lanseri oganj
  • novo streljačko naoružanje
  • zaštitno-balistička oprema

Šta nam stiže

  • prve komponente kineskog sistema PVO FK-3
  • helikopteri H-145M
  • helikopteri iz Ruske Federacije
  • savremeni višenamenski avioni
  • transportni avioni erbas C-295
  • sredstva za protivelektronska dejstva
  • nove borbene bespilotne letelice
  • sredstva iz razvoja domaće odbrambene industrije

Ivana Žigić/ Foto/Source:Ministarstvo odbrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track