ALBANSKI LOBI SRPSKIM SLUŽBAMA PAKUJE UBISTVO DIKA MARTIJA: Skandalozna akcija u Švajcarskoj, reagovala i BIA!
Foto: EPA/Christophe Karaba, Profimedia, EPA/Valdrin Xhemaj

OPASNA PODMETAČINA

ALBANSKI LOBI SRPSKIM SLUŽBAMA PAKUJE UBISTVO DIKA MARTIJA: Skandalozna akcija u Švajcarskoj, reagovala i BIA!

Politika -

Nema nikakve logike da naše bezbednosne službe žele smrt autoru izveštaja o zločinima terorističke OVK. Sasvim je suprotno, on je na meti albanske službe, ocenjuju bezbednjaci

Iza pokušaja da se srpska bezbednosna služba uvuče u kriminalnu aferu, u kojoj se čak pominje i ubistvo bivšeg zvaničnika Saveta Evrope Dika Martija, stoji albanski lobi, ocenjuju bezbednjaci. Bezbednosno-informativna agencija (BIA) uputila je pismo Federalnoj obaveštajnoj službi Švajcarske (FIS) u kojem najoštrije osuđuje i demantuje maliciozne tvrdnje o uključenosti srpskih bezbednosnih službi u planiranje bilo čijeg ubistva.

BIA je, reagujući na navodne pretnje smrću nekadašnjem izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju, za koje se tvrdi da dolaze iz srpske službe, saopštila da se ovim nanosi nesaglediva šteta Srbiji i ugledu Agencije.

Policijska zaštita

- U ovim teškim vremenima takve tvrdnje nepravedno nanose nesagledivu štetu Srbiji i ugledu BIA i njenih pripadnika, koji posvećeno i profesionalno izvršavaju svoje radne zadatke isključivo u skladu sa zakonom. BIA će uprkos svim pritiscima i pokušajima destabilizacije nastaviti da radi na očuvanju mira i stabilnosti Srbije i njenih građana - navodi se u saopštenju BIA.

Dik Marti
foto: Profimedia

Prethodno je Marti, koji je istraživao zločine OVK i trgovinu ljudskim organima, u medijima izneo tvrdnje da pretnje dolaze iz „određenih krugova srpskih obaveštajnih službi“. On je u intervjuu za švajcarski dnevnik Miz o poen rekao da je 18. decembra 2020. godine dobio poziv iz policije kad mu je rečeno da mu je život ugrožen i da će biti stavljen pod visoku policijsku zaštitu. Kako je objasnio, od tada se nalazi pod najvišom policijskom zaštitom i ponuđeno mu je da promeni identitet i adresu. Međutim, on na to nije pristao. U tom intervjuu Marti je rekao da pretnja smrću „izgleda dolazi iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi“, koje su, kako navodi, tražile od plaćenih ubica iz podzemlja da ga likvidiraju kako bi „bacili krivicu na Albance s Kosova“.

Opasna podmetačina

Bivši kontraobaveštajac Ljuban Karan smatra da je reč o opasnoj podmetačini albanskog lobija i pokušaju da, uz pomoć stranih službi, potpuno preokrenu priču koju je pokrenuo Marti. Podsetimo, Martijev izveštaj iz 2010. sadrži osude zločina OVK, dokaze o mehanizmu trgovine ljudskim organima i detalje o strahotama iz „žute kuće“. Na osnovu tog izveštaja pokrenuta je i istraga protiv jednog od vođa OVK Hašima Tačija, kome se sada sudi u Hagu.

- Ovo je doba kad imamo ne samo žestok medijski rat već i hibridni, u kojem se službe služe ovakvom vrstom podmetanja. Siguran sam da kosovska, odnosno albanska služba nije sposobna da ovo sama izvede i da iza ovoga stoji neka moćna zapadna služba. Najviše mi liči na britansku, koja je umešana kad god u operaciju treba uključiti nekakve autoritete. Vrlo je perfidno smišljeno da se zločini Albanaca anuliraju ili pokriju drugim navodnim informacijama, pa da se Srbi i srpske službe predstave kao ubice. A najbolje je to uraditi preko čoveka koji je pokrenuo otkrivanje albanskih zločina. Nema nikakve logike da srpske službe žele smrt Diku Martiju. Sasvim je suprotno, on je na meti albanske službe zbog tog izveštaja. Martijeva uloga je bila suviše jaka i nisu uspeli da zaustave objavljivanje tog izveštaja - objašnjava Karan.

štampano izdanje 12.4.2022.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

KURIR VAM DANAS POKLANJA VELIKU IKONU PRESVETA BOGORODICA sa zlatotiskom plus dodatak Stars

Poklon, Ikona
foto: Kurir

Presveta Bogorodica Marija je, rađanjem Gospoda Isusa Hrista od Nje, najviše poslužila našem spasenju i spasenju celoga sveta i sve tvari.

Zato i priliči, i dolikuje, i dostojno je izuzetno praznovati Nju uvek, a pogotovu odmah sutradan po Rođenju Hristovu, kao Majku Bogoroditeljku Hrista Boga i Spasa našeg. Jer, slika Majke s Detetom na rukama postala je i zauvek ostala glavna, najdublja i najradosnija slika naše vere.

Kao drugi poklon čeka vas dodatak Stars.

štampano izdanje 12.4.2022.
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track