ORKESTRIRANI UDAR NA SRBIJU: Protiv nas se bore lažnim vestima, pokušavaju da nas destabilizuju
Foto: Shutterstock, Profimedia, Dragana Udovičić, Marina Lopičić

Rastu pritisci na našu državu!

ORKESTRIRANI UDAR NA SRBIJU: Protiv nas se bore lažnim vestima, pokušavaju da nas destabilizuju

Politika -

Srbija se nalazi pod najvećim pritiscima dosad! Danima sa više strana traju, kako se čini, sinhronizovani napadi na našu državu. Očigledno je da je nekome zasmetala jasna i odgovorna politika koju vodi srpski državni vrh, pa se pokrenula kampanja kojom se pokušava da se oslabi Srbija i naruši njen ugled.

Uprkos tome, Srbija nastavlja da se ponaša odgovorno, da brine o svojim nacionalnim interesima i da se ne svrstava ni na jednu stranu u trenutku dok se ceo svet polarizuje kao retko kada u istoriji. Svaki potez koji povlači naša država i koji će povući u narednom periodu punom izazova - biće isključivo u interesu Srbije i njenih građana. I to se odnosi na sve odluke - kako političke, kojima se osigurava nesmetano funkcionisanje države, pa do odluka iz domena odbrane, poput nabavke naoružanja, čime nikome ne pretimo, već samo štitimo sopstvene građane i teritoriju.

Napadi na našu zemlju trenutno stižu sa više strana - najpre je američka agencija Asošijejted pres pokušala da spinuje priču u vezi s našom nabavkom naoružanja iz Kine, potom je iz Švajcarske stigla strašna optužba da su srpske službe bezbednosti opasnost za život nekadašnjeg izvestioca Saveta Evropa Dika Martija, koji je dokumentovao brojne zločine Albanaca nad Srbima na Kosmetu, a onda su i iz Prištine stigle optužbe da smo 2014. planirali atentat na bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija... No, ni tu se nije stalo, nego se Srbima uvode i sankcije - na crnoj listi Velike Britanije našli su se srpski lideri iz BiH Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

Biće još pritisaka

Sagovornici Kurira ocenjuju da se i u narednom periodu mogu očekivati pritisci, i to jači nego svi dosadašnji. Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović navodi da je ovo dosad bio „vrh ledenog brega onoga što možemo očekivati u narednom periodu“. On navodi da mnogima, uglavnom sa Zapada, smeta jaka i samostalna Srbija, te činjenica da je naša država najvažniji politički faktor u regionu.

Šta im smeta

- Njima smeta bilo koja pojedinačna nabavka bilo koje robe, pa i vojne opreme iz Kine i Rusije, jer im smetaju strateški i prijateljski odnosi i saradnja sa tim zemljama. A upravo ti koji vrše pritisak na Srbiju nose odgovornost za razbijanje SFRJ, za razbijanje SRJ i odvajanje Crne Gore od Srbije, za agresiju 1999. i za priznavanje kriminalne tvorevine tzv. republike Kosovo za novu državu na suverenoj teritoriji Srbije. Zato Srbija nikako ne sme da podlegne njihovim pritiscima - navodi Jovanović.

Slučaj Asošijejted presa

Optužbe zbog nabavke kineskog sistema

Činjenicu da naša država nabavlja novo naoružanje iz Kine u svrhu osavremenjivanja svojih vojnih snaga, te očuvanja bezbednosti građana, američka agencija Asošijejted pres pokušala je da okarakteriše kao „tajnu operaciju“ i „nagomilavanje naoružanja u vreme rata u Ukrajini“. Ova zlonamerna teza, pre svega, ne može ničim da bude potkrepljena, imajući u vidu da je nabavka FK-3 sistema ugovorena mnogo pre nego što je uopšte došlo do rusko-ukrajinskog sukoba, te da država godinama unazad ulaže u resurse Vojske Srbije i radi na njihovoj modernizaciji. Činjenica je i da se sve nabavke naoružanja vrše kako bi se odvratio potencijalni agresor, a ne da bi Srbija bilo kome pretila ili bilo koga napala.

Udar na srpske službe

Pakuju nam planiranje ubistva Martija i Tačija

Albanski lobi je u Švajcarskoj uspeo da progura laž da su naše službe pretnja po život bivšeg zvaničnika Saveta Evrope Dika Martija, što je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) kategorički demantovala. Marti je za švajcarske medije rekao da mu je policija dodelila zaštitu, a naveo je i da je dobio saznanja da pretnja smrću „izgleda dolazi iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi“, koje su, kako navodi, tražile od plaćenih ubica iz podzemlja da ga likvidiraju kako bi „bacili krivicu na Albance s Kosova“.

Gotovo istovremeno, bivši šef KIA Baškim Smakaj izjavio je da su navodno kosovske obaveštajne službe sprečile atentat na Hašima Tačija još 2014. godine, koji su na njega planirale „srpske tajne službe“. Kako tvrdi Smakaj, tadašnji kosovski premijer trebalo je da bude ubijen na stadionu u južnoj Mitrovici, tokom prvog zvaničnog meča fudbalske reprezentacije Kosova, koja je 5. marta te godine ugostila Haiti.

Rampa za Srbe iz BiH

Sankcije srpskim političarima

Stranci vrlo dobro znaju koliko je Srbija vezana sa srpskim narodom u Bosni i Hercegovini, pa se i preko njih vrši pritisak na našu državu. Tako je Velika Britanija uvela sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović zbog, kako su naveli, njihovih pokušaja da potkopaju legitimitet i funkcionalnost države Bosne i Hercegovine. Sankcije, koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja, prve su koje je Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo pod režimom sankcija za Bosnu i Hercegovinu.

Ekipa Kurira

Naslovna
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja