03:19

Ljuban Karan tvrdi: Britanci obučavaju albanske vojnike za novo oružje u Ukrajini?

žestoke provokacije

KARAN ŠOKIRAO IZJAVOM: Britanci obučavaju albanske vojnike za novo oružje u Ukrajini? Ovako nam šalju PORUKU ZA KOSOVO

Politika -

Prvi kontigent od 50 komada lakog protivtenkovskog naoružanja isporučen je juče iz Velike Britanije u Prištinu.

Cena jednog borbenog kompleta navodno iznosi oko 40.000 evra, što je nešto manje od tržišne vrednosti. Britanci će u narednim mesecima Prištini isporučiti i najmanje 20 lakih protiv-tenkovskih sistema "džavelin", a ugovorena je i besplatna obuka pripadnika kosovskih bezbednosnih snaga za korišćenje ovog naoružanja.

U jutarnjem programu Kurir televizije, potpukovnik KOS-a u penziji, Ljuban Karan istakao je da smatra da se albanski vojnici već obučavaju za upotrebu tog oružja i to u Ukrajini. Sa druge strane, Darko Obradović iz Centra za stratešku analitiku istakao je da niko ne može da naruši mir na našim prostorima, dokle god Srbija ima dobre odnose sa moćnim državama NATO.

Ljuban karan, Darko Obradović
foto: Kurir televizija

- Od 2008. godine suspendovana je rezolucija 1244, jer se od dobrog dele Evrope tzv. Kosovo smatra nezavisnom zemljom, pa sve ono što je doneto tom rezolucijom ne važi. Iako je ona dvosmislena i Albanci su nezavisnost doneli na osnovu nje. Međutim, problem nastaje kada se taj bezbednosn poredak koji je uspostavljen narušava naoružavanjem. S jedne strane imate Srbe koji prete izlaskom iz institucija, nije sprovedena zajednica srpskih opština, a kako će to da se to odraziti na bezbednost na Balkanu ostaje da vidimo. Treba imati na umu da je samoproglašenje lažne države Kosovo jedno od najvećih bezbednosnih rizika za našu zemlju - kaže Darko Obradović u jutarnjem programu Kurir televizije.

Voditelja jutarnjeg programa Kurir televizije, Gorana Anđelkovića, zanimalo je da li ova situacija liči na onu sa Ukrajinom i Rusijom, a Obradović je istakao da je svako poređenje sa sukobima na istoku pogubno.

- Svaka analogija sa Rusijom i Ukrajiom je pogubna i služi za podizanje visokih očekivanja. Kada Kurti kaže da Srbija može napasti Kosovo on pojma nema o vizijama Srbije i da Srbija ne traži konflikte - istakao je Darko Obradović iz Centra za stratešku analitiku.

Ljuban karan, Darko Obradović
foto: Kurir televizija

Potpukovnik KOS-a u penziji naveo je da Britanci šalju Srbiji poruku naoružavanjem Albanaca na KiM.

- Oni su jednostrani i pristrasni i da su obični plaćenici. Rezolucija 1244 i dalje je na sceni i može da je suspenduje samo onaj koji ju je doneo. A tako nešto nije urađeno, niti će biti. Sve ovo što se radi na KiM je protivzakonito. Upravo ove države koje pozivaju na zakon, najviše ga krše - istakao je Karan i dodao:

- Suština je u sklopu hibridnog rata koji se vodi protiv Srbije. I ranije smo imali pritiske da sve nešto deluje sa strane oružja. Ovo je sada konkretna priprema za rat, nije više pretnja. Ovo je poruka, isto oružje koje šalju za Ukrajinu, šalju i Albancima na Kosovu. Nije naivna stvar, sećam se pred ratove koji su razbili Jugoslaviju kako su paravojnim hrvatskim jedinicama dostavili oklopno vozilo "Armbrust" , koje je nanelo velike štete oklopnim jedinicama JNA - istakao je Karan.

On je naveo da sada neko proučava naše naoružanje i kako da mu nanese štetu.

- Isto sada neko proučava šta je to potrebno da se nanese velika šteta vojsci Srbije. Niko ne može da zauzme sever Kosova, a da to Srbija mirno gleda. Priprema se jedna provokacija, priprema se nova akcija na Kosovu. Ovo oružje je opasno, jer se u Ukrajini pokazalo kao veoma efikasno. Ne mogu da dokažem, ali ova obuka koju Britanci vrše sa Albancima za korišćenje novog oružja ne odvija se na KiM, već u Ukrajini. I sam Aljbin Kurti je govorio da će poslati ljude u Ukrajinu, a ja verujem da su već tamo, jedna grupa koja se obučava u ratnim uslovima i koja će ta znanja preneti na Kosovo - istakao je Ljuban Karan.

Ljuban karan, Darko Obradović
foto: Kurir televizija

Obradović je naveo da su se protivoklopna sredsva, koja je Britanija poslala Albancima na KiM pokazala izvanredno protiv ruske tehnike.

- Da se mi ne zavaravamo, nikakvog rata ne može biti dokle god postoje odlični partnerski odnosi između Srbije i članice NATO, pre svega Velike Britanije, Amerike i Francuske. I naša aktivnost da nabavimo "Rafale" je jasna poruka da na takav način kupujemo ulaznicu u taj klub. I ko god da je razvio dobre odnose sa zapadom, razvio ih je na taj način što je kupovao njihovo oružje i modernizovao tehniku - istakao je Obradović, koji je naveo da Aljbin Kurti ne može da kupi oružje od njih.

Obradović je naveo i da Kurti ništa korisno nije uradio za vreme svog mandata u Prištini.

02:56

Darko Obradović : Britanci narušavaju uspostavljen bezbednosni poredak na Balkanu

- Pitanje je zašto Kurtija i dalje drže u toj jednoj političkoj hibernaciji. On je ostao zamrznut u vremenu, ništa korisno nije uradio za građane KiM - zaključio je Obradović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:32

BOMBARDOVALI SU NAS JER SMO 10 GODINA RADILI ONO ŠTO PUTIN RADI UKRAJINI! Vuletić šokirao: Rusija koristi Kosovo da pokaže MIŠIĆE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track