KANCELARIJA ZA KIM: Nema odredaba da lepljenje nalepnica preko srpskih registracija prestaje da važi
Foto: Youtube Printscreen

KANCELARIJA ZA KIM

KANCELARIJA ZA KIM: Nema odredaba da lepljenje nalepnica preko srpskih registracija prestaje da važi

Politika -

BEOGRAD - Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju danas je saopšteno da odredaba o "reciprocitetu" nema u sporazumu koji je sa predstavnicima Kosova postignut u Briselu 30. septembra prošle godine, već da u njemu "jasno piše" da će se privremeno rešenje lepljenja nalepnica preko registracija koje izdaju srpske vlasti primenjivati "dok se ne postigne dogovor o trajnom rešenju".

"Pozivamo predstavnike privremenih institucija u Prištini da pokažu tačku u sporazumu postignutom 30. septembra u Briselu u vezi sa registarskim tablicama, u kojoj se pominje reč 'reciprocitet'. Takodje, pozivamo predstavnike Prištine da pokažu tačku sporazuma u kojoj se navodi da će dosadašnji režim stikera, odnosno nalepnica, važiti šest meseci", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo navodi da trajno rešenje o registarskim tablicama, "kako je jasno propisano u tački 3. sporazuma od 30. septembra 2021. godine, može biti usvojeno samo u okviru dijaloga na visokom političkom nivou, a na osnovu 'nalaza' do kojih dođe Radna grupa posredstvom EU".

"U sporazumu od 30. septembra jasno piše: 'U roku od šest meseci od svog prvog sastanka, Radna grupa će formatu dijaloga na visokom nivou predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju'. ; To konkretno znači da 21. april nije nikakav rok za prestanak važenja režima stikera, kako to neosnovano pokušavaju da predstave predstavnici privremenih institucija u Prištini i izvrše pritisak na Beograd", navodi se u saopštenju.

Iz kancelarije su pozvali političare u Prištini "da ne koriste ovu temu za pokušaj generisanja nove destabilizacije prilika na terenu i jednostrane akcije, jer za tako nešto nemaju nikakvo utemeljenje u potpisanom dokumentu".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track