ZVALI SU GA DULE CIA, BIO ŠEF MUP I NESTAO Nekad kravata, sad gumene popke! 18 godina kasnije nećete prepoznati Dušana Mihajlovića
Foto: Youtube Printscreen

nećete ga prepoznati

ZVALI SU GA DULE CIA, BIO ŠEF MUP I NESTAO Nekad kravata, sad gumene popke! 18 godina kasnije nećete prepoznati Dušana Mihajlovića

Politika -

BEOGRAD - Dušan Mihajlović je nekadašnji srpski političar iz vremena posle petooktobarskih promena 2000. godine i odlaska Slobodana Miloševića s vlasti.

BIO JE ĐINĐIĆU KUM, RAZVODIO SE PA LUDO ZAVOLEO POKOJNU MERIMU Ovako na svom imanju među doratima živi biznismen iz Surčina (FOTO)

Rođen je u Valjevu, u septembru 1948. Bio je ministar policije u vladi Zorana Đinđića i Zorana Živkovića, te potpredsednik Vlade Republike Srbije od 2001 . do 2004. godine.

Završio je Pravni fakultet u Beogradu i obavljao dužnosti potpredsednika i predsednika Izvršnog odbora SO Valjevo, a kasnije je bio i predsednik Opštine Valjevo.

Politikom počinje da se bavi početkom 1990-ih, kada je osnovao stranku Nova demokratija. Početkom 1994. godine, nakon parlamentarnih izbora u Srbiji, ND ulazi u novu Vladu Srbije, zajedno sa Socijalističkom partijom Srbije i Jugoslovenskom levicom. Ova saradnja trajala je do 1997. godine, može se pročitati na Vikipediji.

Njegov lik pojavio se i na filmu!

Njegov lik se pojavljuje u sledećim filmovima:

Džet-set (2007)

Nikad izvini (2003)

Počeo u DB, zvali su ga Dule CIA

Otac Rodoljub bio je službenik (pojedini izvori dodaju da je zapravo službovao u policiji), a majka Stajka (Jakovljević) domaćica. Rodom je iz mioničkog kraja odakle je i vojvoda Živojin Mišić. Posle školovanja u Valjevu, završava prava u Beogradu. Kao srednjoškolac bio pokretač i osnivač valjevskog Društva istraživača i kasnije pokreta Mladih istraživača Srbije. Legenda kaže da je priznao kako je, otkad je u sedmom razredu postao predsednik pionirske organizacije, uvek bio predsednik nečega. Srbin, pravoslavac, slavi Svetog Jovana.

Počeo je u državnoj bezbednosti: "Na pokušaj diskvalifikacije zbog mog rada u Odeljenju SDB RSUP-a u Valjevu, davno sam rekao da je bolje profesionalno i javno raditi par godina za platu nego doživotno dobrovoljno i tajno, kao neki moji kritičari" ("Vreme"). Bio je predsednik valjevske vlade, posle toga (slažu se mnogi odličan) gradonačelnik Valjeva. Iz toga vremena za njim se vuče i podatak da se prvi setio da Slobodana Miloševića proglasi za počasnog građanina Valjeva. Zatim potpredsednik Republičke vlade Stanka Radmilovića, a pre isteka mandata daje ostavku.

Deo čaršije koji mu nije bio naklonjen navodno ga je zvao "Dule CIA", objavila je Nova srpska politička misao.

Nakon pada Slobodana Miloševića sa vlasti, 5. oktobra 2000. godine, dolazi do vanrednih izbora za Skupštinu Srbije u decembru iste godine.

Na tim izborima, DOS osvaja apsolutnu većinu poslaničkih mesta. 25. januara 2001. godine, Dušan Mihajlović stupa na dužnost potpredsednika Vlade Republike Srbije zaduženog za unutrašnje poslove (u ovom periodu nije postojala funkcija ministra unutrašnjih poslova, pa je Mihajlović obavljao tu dužnost kao potpredsednik vlade).

O Miloševiću i policiji

O Miloševiću: Davno – "Teško Miloševiću ako bude vladao Srbijom s istomišljenicima", u sredini "Milošević je sam sebe stavio u političku prošlost time što nije bio muško" ("Blic", 1999), Ne tako davno – "Miloševićeva izjava da je akademija jednako vredna kao seljačka radna zadruga je politički ispravna, jer svako ima jedan glas; čak akademici ne moraju da izađu na izbore ako pada kiša, a ovaj sa sela će biti već u sedam na glasačkom mestu i čekaće na red koliko treba" ("BK").

O policiji: "Posao policajca, koji je najčasniji na svetu, jeste i to da omogući da se mladi ljube u parku bez straha od manijaka" ("RTS"). "Policija zna skoro sve" ("Reporter").

Na toj funkciji je ostao i nakon atentata na predsednika vlade Zorana Đinđića, kada je formirana nova vlada na čelu sa Zoranom Živkovićem.

Izjava koja se pamti

Na kraju krajeva: "Dovoljno sam zaradio da ja i moja porodica ne moramo da brinemo o budućnosti" (RTS). Imao je firmu latinskog naziva Lutra što znači vidra.

Na dužnosti potpredsednika vlade bio je do 3. marta 2004. godine, odnosno do formiranja nove Vlade Srbije. Dušan Mihajlović se iste godine povlači sa mesta predsednika svoje stranke, koja je nakon toga promenila ime u Liberali Srbije.

Penzionerske dane provodi na svom Povlenu, odakle često kači slike na društvene mreže...

Kurir.rs/SĐP/Vikipedija/Nova srpska politička misao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja