LAJČAK: Članice EU očekuju da Beograd i Priština primene sve dogovoreno
Foto: Printscreen/Instagram

sastanak sa predsednikom vučićem

LAJČAK: Članice EU očekuju da Beograd i Priština primene sve dogovoreno

Politika -

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da članice Unije očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u dijalogu u poslednjih deset godina.

Kako je saopštio Vučićev kabinet, Lajčak je rekao da će nastaviti da se u potpunosti angažuje na nastavku dijaloga pod okriljem Evropske unije bez daljeg odlaganja.

Vučić je rekao da je od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo devet godina, da i dalje nema napretka u implementaciji obaveza koje je preuzela Priština, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština i dodao da Srbija očekuje da se postignuti dogovori poštuju i primene u punoj meri, navodi se.

On je kazao da Srbija podržava aktivnosti, napore i namere Lajčaka da se politikom kompromisa dođe do rešenja, bez ultimatuma i nametnutih rešenja, u želji da se pokaže razumevanje i za njene državne i nacionalne interese, a ne samo za nacionalne interese Albanaca, piše u saopštenju.

Predsednik Vučić je zahvalio Lajčaku na posvećenosti, navodeći da je on u Srbiju uvek dobrodošao, dodaje se.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track