PREMIJERKA BRNABIĆ: Snabdevenost stanovništva neophodnim namirnicama prioritet
Foto: Beta/Slobodan Miljevic

sastanak

PREMIJERKA BRNABIĆ: Snabdevenost stanovništva neophodnim namirnicama prioritet

Politika -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica "Žita Srbije" o problemima vezanim za ograničen izvoz pšenice, kukuruza i rafinisanog ulja, saopštio je njen kabinet.

"Predstavnici Udruženja pozdravili su odluku vlade da odobri ograničen izvoz tih poljoprivrednih proizvoda i istakli da su najveći izazovi sa kojima se u ovom periodu susreću logističke prirode, te da je prioritet da administracija kvota bude što jednostavnija kako bi izvoz bio što efikasniji", navedeno je u saopštenju.

Ana Brnabić
foto: Beta/Slobodan Miljevic

Brnabić je istakla da je prioritet da snabdevenost domaćeg stanovništva svim neophodnim namirnicama ostane sigurna u narednom periodu i da će u skladu sa tim biti dopuštan ograničen izvoz svih sirovina.

Svi učesnici sastanaka saglasili su se, kako je navedeno, da je zbog toga održavanje takvih sastanaka od izuzetne važnosti, kako bi se pratila kretanja na tržištu i shodno tome kvote za izvoz bile korigovane po potrebi.

Prijave za izvoz tih poljoprivrednih proizvoda za mesec maj traju do četvrtka i svi zahtevi podnose se elektronskim putem na mejl adresu zahtevi.izvoz@minpolj.gov.rs. Po zahtevu je moguće tražiti odobrenje za izvoz maksimalno 20 odsto odobrenih mesečnih količina po grupi proizvoda.

Ana Brnabić
foto: Beta/Slobodan Miljevic

U slučaju da izvoznici ne izvezu ili prekorače odobrene količine, narednog meseca neće moći da podnesu zahtev za izvoz. Zahtevi za naredne mesece podnosiće se od 20. do 25. dana tekućeg meseca.

Sastanku je prisustvovao i potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track