26:07

SVET SE NALAZI U GLOBALNOJ ANKSIOZNOSTI Apostolovski: Srbija treba da izađe sa što manje štete JEDNA STVAR STOJI KAO UPOZORENJE

međunarodna kriza

SVET SE NALAZI U GLOBALNOJ ANKSIOZNOSTI Apostolovski: Srbija treba da izađe sa što manje štete JEDNA STVAR STOJI KAO UPOZORENJE

Politika -

Aleksandar Apostolovski, novinar "Politike" i publicista istakao je, gostujući u jutarnjem programu Kurir televizije, da Srbija treba da gleda kako da izađe sa što manje štete, a da nam za nauk ostanu sve žrtve iz Prvog, Drugog i svih ostalih ratova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid.

Sa Donfrid je u petodnevnu posetu Zapadnom Balkanu stigao i specijani izaslanik Stejt departmenta Gabrijel Eskobar. Kako je ranije najavljeno iz Stejt departmenta, oni su saopštili da će pozvati Srbiju da unapredi reforme vezane za evropske integracije. Kao teme pomenute su i regionalna stabilnost te napredak kao i mogućnost dalje energetske diversifikacije.

Pripadnici specijalne jedinice Rosu, koji su juče prepodne bili raspoređeni u Bošnjačkoj mahali, povukli su se iz severnog dela Kosovske Mitrovice, javlja "Kosovo onlajn".

Aleksandar Apostolovski
foto: Kurir Televizija

Kako se navodi, vozila su bila stacionirana u blizini istočnog mosta koji deli južni i severni deo Kosovske Mitrovice, a pripadnici Rose su bili naoružani dugim cevima. Oni su, prema nezvanicnim saznanjima, pretresli nekoliko objekata. U međuvremenu, na administrativnom prelazu Brnjak raspoređene su snage specijalnih jedinica kosovske policije.

Gost jutarnjeg programa Kurir televizije koji je govorio o ovoj temi bio je Aleksandar Apostolovski, novinar "Politike" i publicista.

- Sva ova dešavanja nisu ništa novo za Kurtija i prethodne kosovske vlasti. Uvek iskoriste situaciju da, kada dođu visoki zvaničnici SAD u posetu Beogradu, naprave incidente. Interesantno je da ni evropski i zapadni partneri ne reaguju, a gotovo i da ignorišu takvo ponašanje i obično je zanimljiv njihov poziv na smirivanje strasti sa obe strane, dakle Srba koji su progonjeni i ROSU koji prema Briselskom sporazumu ne mogu da ovako upadaju na teritoriju severa - rekao je rekao je za televiziju Kurir Aleksandar Apostolovski, novinar "Politike" i publicista.

Aleksandar Apostolovski
foto: Kurir Televizija

Apostolovski je prokomentarisao i sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid, kao i njenu posetu Srbiji.

- Evropska unija se nije pokazala previše spremnom da osudi kosovske Albance, privremene vlasti u Prištini. To će se ponavljati i dlaje. Imali smo postetu Karen Donfrid, bila je i u Prištini. Gospođa Donfrid uopšte nije krila podstrek kosovskim Albancima ka evro-integracijama i evro-atlantskim integracijama, odnosno NATO. Čak je rekla i da je Kosovo i Metohija bezbedno, jer se tu nalazi najveći kontigent NATO. Razgovori u Beogradu su bili suptilni. Vrši se pritiska na Beograd da uvede sankcije Rusiji. Verujem da se o tome najviše pričalo u Beogradu, a na naa je da prođemo što manje oštećeni u ovom svetskom vrtlogu - kaže Apostolovski.

Aleksandar Apostolovski
foto: Kurir Televizija

Voditeljku Olju Lazarević zanimalo je koje su posledicenaše politike koju trenutno vodimo.

- Svet je u globalnoj anksioznosti. Posle pandemijske imamo i ratnu krizu. Ako poslušamo Lavrova koji je upozorio da je Treći svetski rat izvestan i vrlo uznemirio sve u svetu. Pozicija Srbije je sada kako da sa što manje štete prevaziđe sve ovo. Dovoljno je samo da se vratimo u istoriju i Prvi i Drugi svetski rat. Iako smo uvek bili na pravoj strani, uvek smo i plaćali cenu za sve to, prvo i prevashodno u žrtvama. Imam staru teoriju da je sve počelo raspadom SFRJ. Mi smo tada optuživani - zaključio je Apostolovski.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

07:13

KAREN DONFRID DOLAZI U BEOGRAD! Šešelj i prof. dr Deđanski o očekivanjima posete i pritiscima koje SRBIJA TRPI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja