DARIJA KISIĆ: Borili smo se za svako radno mesto i u tome uspeli, stopa nezaposlenosti je na istorijskom minimumu!
Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

DARIJA KISIĆ: Borili smo se za svako radno mesto i u tome uspeli, stopa nezaposlenosti je na istorijskom minimumu!

Politika -

To smatram jednim od najznačajnijih rezultata, naročito imajući u vidu pandemiju koronavirusa. S pravom možemo da kažemo da je država
uspešno položila sve ispite, koji su svakako bili među najtežim u prethodnih nekoliko decenija

Mandat prof. dr Darije Kisić, ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, proticao je istovremeno sa velikom krizom koja je zahvatila svet - pandemijom koronavirusa. Predviđanja su bila da će se posledice tek osetiti, te da prete masovna otpuštanja radnika, smanjenje plata. I ministarka je više puta isticala da je jedan od prioriteta njenog resora da se sačuva svako radno mesto.

U razgovoru za praznično izdanje Kurira Darija Kisić je govorila o tome da li je naša država uspela u tom teškom zadatku, šta radnici ubuduće mogu da očekuju, kome je pandemija teže pala - zaposlenima ili poslodavcima...

Sada kad podvučete crtu, kakvi su zapravo naši rezultati? Da li smo i kako uspeli kao država se s tim posledicama nosimo i izborimo?

- Izazovi sa kojima smo se suočili i sa kojima se suočio ceo svet nisu bili nimalo laki. Pandemija kovida 19 otvorila je mnogobrojna pitanja, suštinsko je bilo pitanje zdravlja i očuvanja života, ali je podjednako važno bilo i očuvanje standarda i kvaliteta života naših građana. Srbija je kao malo koja zemlja uspela u tome. Borili smo se za svako radno mesto i u tome uspeli. Postigli smo značajne rezultate i na polju zapošljavanja, otvaranjem novih fabrika i novih radnih mesta. S pravom možemo da kažemo da je država uspešno položila sve ispite, koji su svakako bili među najtežim kada gledamo prethodnih nekoliko decenija.

Kolika je trenutna stopa nezaposlenosti u Srbiji?

- Stopa nezaposlenosti u Srbiji je na istorijskom minimumu i iznosi 9,8 odsto. To smatram jednim od najznačajnijih rezultata, naročito imajući u vidu pandemiju koronavirusa.

Darija Kisić Tepavčević, februar 2022
foto: Beta Đorđe Krstić

Može li se meriti teret koji su podneli radnici i poslodavci tokom pandemije? Kome je kriza teže pala? I mislite li da su poslodavci imali dovoljno razumevanja za zaposlene?

O obeležavanju Praznika rada

Nažalost, imam sve manje vremena za porodicu i prijatelje

Kako obeležavate Prvi maj, Praznik rada? Da li se to i po čemu sada razlikuje u odnosu na nekad?

- Ovaj Prvi maj provešću radno. U detinjstvu sam drugačije doživljavala praznične dane, jer je to bilo vreme za okupljanje porodice i prijatelja, za šta, nažalost, imam sve manje vremena. Ovom prilikom bih želela da radnicima u Srbiji čestitam Međunarodni praznik rada. Samo zajedničkim snagama možemo postići da naša ekonomija i privreda budu na još višem nivou, a naša država još jača i prosperitetnija.

- Pandemija je svakako bila veliki izazov sa kojim su se suočili svi, od države, poslodavaca, do radnika i mislim da su svi dali veliki doprinos da ta situacija bude prevaziđena. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja išlo je u korak sa svim teškoćama koje je pandemija donela sa sobom. U mnogim delatnostima rad od kuće i rad van prostorija poslodavca pokazao se kao odličan način obavljanja svih poslovnih obaveza, uz znatno smanjenje rizika od infekcije. Izradili smo vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće, koji je poslodavcima i zaposlenima pomogao u organizovanju bezbednih i zdravih uslova na radu i rešio određene nedoumice koje su se odnosile na obaveze i odgovornosti poslodavaca, kao i prava i obaveze zaposlenih. Ono što je najvažnije, isplata svih prava tokom pandemije tekla je nesmetano i nijedan dan nismo kasnili u isplati.

S kakvim se poteškoćama radnici danas u Srbiji, naročito posle pandemije, suočavaju, šta je to što je najveći problem? I ima li država plan da se situacija popravi? I kakav?

- Borba za svako radno mesto bila je i ostaće naš prioritet. Ostajemo posvećeni poboljšanju statusa radnika, njihovom boljem materijalnom položaju, većim platama, obezbeđivanju boljih uslova za rad. I u narednom periodu, uprkos novim izazovima, svakodnevno ćemo raditi na poboljšanju slike tržišta rada i daljem snižavanju stope nezaposlenosti.

J. Velinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track