VULIN I OSTOJIĆ U KLINČU ZBOG JUŽNE SRPSKE POKRAJINE: Dakle, priznali biste nezavisnost Kosova?! Sutra će vas nagraditi u ambasadi
Foto: Printscreen/PINK

HIT TVIT

VULIN I OSTOJIĆ U KLINČU ZBOG JUŽNE SRPSKE POKRAJINE: Dakle, priznali biste nezavisnost Kosova?! Sutra će vas nagraditi u ambasadi

Politika -

Gosti Verice Bradić ove nedelje u emisiji "Hit Tvit" su ministar policije Aleksandar Vulin, general Milorad Stupar i novinar Zoran Ostojić, sa kojima razgovara o aktuelnim temama.

Na samom početku emisije, Vulin je izjavio da se na današnji dan desila akcija "Bljesak", etničko čišćenje Srba u Slavoniji.

- Da nije obnavljanja kulture sećanja, zaboravili bismo Jasenovac. Danas se o tome više priča, na insistiranje Srba. Pogledajte šta je uradio Vučić! Imaćemo memorijalni kompleks i ovo je mnogo pomoglo da se žrtve ne zaborave - rekao je ministar.

Hit Tvit
foto: Printscreen/PINK

Dodaje da, da nije bilo srpske reakcije, o Jasenovcu bi se govorilo kao o radnom logoru.

- Srbija je ta koja mora da napiše udžbenik istorije, a ne da ih kupujemo na tržištu. Moramo da imamo svoju istoriju, a ne da nam drugi pišu - kaže ministar. Dodaje da se svi slažu da je ubijeno 20.000 dece u Jasenovcu, čak se i u Hrvatskoj slažu sa ovom činjenicom.

General kaže da je za njega Prvi maj podsetnik na egzodus Srba, na zločin za koji niko nije odgovarao.

- U zapadnoj Slavoniji danas slave! A niko nije procesuiran za masakr koji je početak etničkog čišćenja u Hrvatskoj - kaže Stupar.

Ostojić apeluje da gledamo u budućnost.

- Svi napori Vlade Srbije na održavanju kulture sećanja su dobri i svaki deseti čovek koji je stradao u Drugom svetskom ratu stradao je u Jasenovcu! - rekao je Ostojić.

Hit Tvit
foto: Printscreen/PINK

Stupar dodaje da je Jasenovac "najveći grad srpske čeljadi, ali pod zemljom."

- Mi Srbi ne smemo da zaboravimo Jasenovac i jasenovačke žrtve nikada - kaže Stupar.

Vulin dodaje da u hrvatskom društvu nije došlo do odricanja od Jasenovca.

- U dominantno vladajućim strukturama naići ćete na ljude koji će reći da je Jasenovac vrlo sporan. To nas i obavezuje da se sećamo! Niko se nije od njih odrekao Jasenovca i imamo polovične osude. Ta prošlost opterećuje našu budućnost - kaže ministar.

Stupar: Dalji napredak Vojske ogledam u obučenosti i zadovoljstvu njenih pripadnika

General Stupar kaže da je prva slika koju je video na Batajnici: narod koji je došao da vidi sredstva kojima Vojska Srbije raspolaže. To ga, kaže, čini srećnim jer džabe sredstva, ako ne postoji narod.

- Narod pokazuje da se slika o vojsci promenila od 2012, dokada je vojska bila upropašćavana - kaže general.

Hit Tvit
foto: Printscreen/PINK

Pored modernizacije, novog naoružanja, prikazan je i pomak u protivvazduhoplovnoj odbrani koja je zastupljena i po gustini i po slojevitosti.

- Imamo osnovne artiljerijske topove koji su značajni u borbi protiv dronova do 4.000 metara, prikazali smo i prenosna sredstva PVO, a koji dopunjuju artiljerijske jedinice u sferi trupne PVO zaštite. Najveći napredak napravljen je u vazduhoplovnoj odbrani. Sa ovim sistemima dopunili smo srednje sisteme PVO (Kub i Neva) i dodali najsevremeniji PVO sistem Pancir - kaže general.

Svi ovi sistemi, dodaje, moraju biti popunjeni obučenim i zadovoljnim ljudstvom - tek tako se obezbeđuje efikasna zaštita teritorije.

- Dakle, moramo posvetiti pažnju i ljudima. Dalji napredak Vojske ogledam u obučenosti i zadovoljstvu pripadnika Vojske Srbije - kaže Stupar.

Vulin: Srbija je dužna da bude spremna za najteže trenutke

Kada je reč o reakcijama iz regiona na vojnu izložbu na Batajnici, Vulin pita u čemu je problem sada kada nabavljamo naoružanje i sa zapada.

- Problem je kada naoružanje stiže i sa istoka, i sa zapada. Beskrajno sam ponosan što sam bio mali deo političke neutralnosti. Mi kao vojno neutralni moramo sami sebe da zaštitimo, a isto tako možemo da se naoružavamo i na istoku, i na zapadu. Dužni smo da budemo spremni za najteže trenutke - kaže Vulin.

Zapitao je zašto se Hrvatska naoružava.

- Šta će njima oružje, oni su u NATO?! Pokazali smo u Batajnici koliko domaće pameti ima, od Vojno-tehničkog instituta do dronova Željka Mitrovića. Srbija se oprema tamo gde je za nju najkorisnije - kaže Vulin.

Na pitanje da li je ugrožen "Lazanski" zbog situacije u Ukrajini, Vulin je rekao da Srbija nije uvela sankcije Rusiji i da ćemo koristiti sve što nam je u interesu.

- Možda bi bilo lepo živeti u svetu gde nije potrebno oružje, ali, evo, Švajcarci imaju najopremljeniju vojsku u Evropi i obavezno služenje vojnog roka. Isto je sa Austrijom, od koga se oni brane? - zapitao je Vulin.

Ostojić kaže da vojska mora da ima oružje i da se prethodnih 10 godina dešava modernizacija.

- Ako zemlja hoće da bude vojno neutralna, mora da ima ozbiljnu vojsku - kaže Ostojić.

Ističe da je Srbija politički, a ne vojno neutralna.

Vulin: Da smo 1999. imali ovakvo naoružanje, sumnjam da bi nas bombardovali

Vulin podseća da smo do 2012. bili na putu da nemamo vazduhoplovstvo. Tada nismo bili u stanju da štitimo sami sebe, što bi dovelo dotle da postanemo članica NATO kako bi nas oni branili.

- Naravno, to se nije desilo. Popravili smo vojsku. Godinama smo nabavljali, Vučić je vodio politiku u kojoj smo strpljivo radili za to, pregovarali sa partnerima, nabavljali naoružanja... Najviše su nas kritikovali zbog naoružavanja neposredno pre Prvog svetskog rata! Možete da pravite paralele, ali vojska služi za mir i da smo 1999. imali ovakvo naoružanje, sumnjam da bi nas bombardovali. Vojska se pravi decenijama i sa svim milijardama ovog sveta, ne možete je napraviti za godinu dana. Nema ni vojske ni države ako ne znate šta vam je cilj i ako vam vođa nije slobodan i hrabar, hrabar da naoruža državu, uprkos gunđanima - kaže Vulin za Pink.

Ministar policije izjavio je, komentarišući izjavu kogresmena Marfija, da je reč o nepostojećem razgovoru koji je dodat razgovoru koji je vođen i to pred gotovo 30 ljudi.

- Samo je cilj srušiti Vučića i ništa drugo! Kongresmena su demantovali i članovi njegove delegacije, ali to nije bitno, bitno je da je Vučić navodno obećao sankcije Rusiji i to u roku od 60 dana. Vučić čuva srpske nacionalne interese i zato ga napadaju sa svih strana - kaže ministar.

Na pitanje o tekstu u Jutarnjem listu u kojem analitičar iz Beograda navodi da je "Vučić sateran u kut", Vulin kaže da oni ne razumeju Vučićevu politiku, politiku koja nije po volji ni istoka ni zapada, već po volji Srbije.

- Vučić neće da se svrsta! Rusija je demokratska zemlja, i Srbija je, kao i evorpske zemlje i mi se ne svrstavamo. On je na strani Srbije, ne želi da ga hvale ni jedni ni drugi, već samo njegov narod. Srbi nisu robovi, glup narod, nepolitičan i ne glasaju Srbi slučajno za njega, već zato što mu treba snažan vođa koji će izdržati pritiske i sa istoka, i sa zapada - kaže Vulin.

Dodaje da su pritisci još teži nego što su bili za vreme potpisivanja Briselskog sporazuma.

Hit Tvit
foto: Printscreen/PINK

- Za sebe mislim da sam hrabar čovek koji može dosta da podnese, ali ovo ne znam kako bih, a vidim da Vučić izdržava - kaže Vulin.

Ističe da Hrvati Vučiću ne mogu da oproste što unuk ustaške žrtve, unuk zaklanog Srbina, menja celu sliku Zapadnog Balkana.

Vulin i Ostojić o Kosovu i sankcijama Rusiji

Ostojić kaže da je Vučić bio onaj koji je rekao u UN da ruska vojska treba da se povuče iz Ukrajine, da svaka fabrika koju je otvorio njegovo je usvojeno dete.

- Siguran sam da njegova deca ne bi volela da završe u sirotištu. Kada bude proglasio i političku i vojnu neutralnost, ostaćemo bez fabrika, 300.000 ljudi ostaće bez posla, zamrznuće nam kandidatski status, vratiće nam vize i verujem da je Vučiću objašnjeno šta bi značilo da smo na pogrešnoj strani istorije - kaže Ostojić.

Dodaje da ima i Srba kojima je važniji Putinov interes od srpskog.

- Ima takvih i ovde u studiju! - rekao je Ostojić.

Ministar Vulin zapitao ga je da li bi priznao Kosovo kao nezavisnu državu, na šta je Ostojić odgovorio da se Lugansk i Donjeck ne mogu porediti sa Kosovom.

- Dakle, recite mi, da li biste priznali Kosovo? Odgovorite mi da vam pomognem da sutra u ambasadi dobijete orden! Recite da ne biste priznali Kosovo i sve u redu. I ne podižite ton, nemojte da vičete ovde! Nemojte kvislinzi da mi se deru ovde - rekao je Vulin.

Vulin ističe da je Srbija samostalna zemlja i da zato nije uvela sankcije Rusiji.

- Za sada! - dodao je Ostojić.

Vulin: Važno je što se Srbija izborila za prvi električni automobil

Vulin kaže da je veoma važno što se Srbija izborila za prvi električni automobil i da je zakon o radu, u koji je Vučić uložio puno energije, dao rezultate.

- Bez jačanja ekonomije, ne bi bilo ni ovoga. Od 2000. do 2012. igrali smo samo na jednu kartu - bezuslovna vernost zapadu. Imali smo tada ogromnu nezaposlenost, a sada je ona na 9 odsto i razlika je vidljiva - kaže Vulin.

Ostojić pozdravlja vest o "Strujadinu" i ističe da je ovo važno za ceo Kragujevac i Šumadiju. Jasno je da se ulaže u zemlju koja će se okrenuti pravoj strani istorije, jer ko bi bio lud da ulaže u zemlju koja je na pogrešnoj strani - rekao je Ostojić.

General Stupar kaže da ga oduševljava što se u Srbiji koristi najsavremenija tehnologija, što donosi dobitak Srbiji i njenoj privredi.

- Nismo više obična radna snaga, proizvodimo najsavremenije proizvode i to su odlične vesti - kaže Stupar.

Kada je reč o najavljenim ulaganjima "Tesle" u Srbiju, Ostojić kaže da misli da se okreće Americi i da u našu zemlju dolazi američki kapital.

Ne bih voleo da pobedimo na Evrosongu!

Predstavnica Srbije na ovogodišnjem Evrosongu našla se na meti kritika korisnika društvenih mreža zbog stola u obliku slova “Z”, koje se ovih dana povezuje sa ruskom agresijom na Ukrajinu.

Kada bi Konstrakta podržavala rusku agresiju, bila bi protiv državne politike, rekao je Ostojić komentarišući ovaj predlog. Ne misli da je stolovima htela da podrži Rusiju, dodaje on, ali da narod ide u krajnost.

- Zbog Putinove agresije dolazimo u situaciju da se pominje Čajkovski, da se brani teniserima da igraju i to mi je ludački! Ko je od sportista Severne Koreje tražio da se izjasne protiv njihovog diktatora? Pa, mrtvi bi bili! Moramo napraviti razliku između Putinovog zločinačkog režima i ruske kulture - kaže Ostojić.

Vulin kaže da smo "uvek imali srpskog ološa" komentarišući činjenicu da su Konstraktine fotografije najviše prijavljivali Srbi.

- Uvek je toga bilo! Mali ljudi misle da, ako prvi prijave, pokupiće zasluge. Brine me količina mržnje oslobođena u svetu prema ruskom narodu. Ova mržnja se gajila decenijama i sada je oslobođena. Rusofobija se na kraju završi srbofobijom, a mržnja ne donosi ništa dobro. Videli smo je poslednji put prema Jevrejima u Drugom svetskom ratu - kaže ministar.

Rekao je da ne isključuje mogućnost da politika umeša prste na Evrosongu i da bi voleo da Srbija ne pobedi.

- Ako pobedimo, opet ćemo imati silne troškove, a doći će nam i onaj veseli svet sa šarenim zastavama - kaže ministar.

Kurir.rs/Pink

Bonus video:

02:19

Vulin: Žene su stub srpskog društva i države

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track