POLITIČKI NOKAUT, ALI STVARNO?! 10 ŠOK-TUČA SRPSKE POLITIKE: Evo ko se sve od političara obračunavao pesnicama (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen

BRUKA KOJA SE I DANAS PAMTI

POLITIČKI NOKAUT, ALI STVARNO?! 10 ŠOK-TUČA SRPSKE POLITIKE: Evo ko se sve od političara obračunavao pesnicama (VIDEO)

Politika -

BEOGRAD - Od uvođenja parlamentarnog sistema u Srbiji, davnih devedesetih prošlog veka, srpski političari su u nekoliko navrata više podsećali na fudbalske huligane nego na narodne tribune.

Umesto argumenata i biranih reči, potezale su se pesnice, voleji, pištolji, telohranitelji... a ovo je 10 najvećih fizičkih obračuna - incidenata koji su obeležili i obrukali političku scenu Srbije u periodu do pre 10 godina, znači do 2012.

1. VOJISLAV ŠEŠELJ - NIKOLA BAROVIĆ Te večeri 16. jula 1997. u emisiji BK televizije "Tet-a-tet" sreli su se lider SRS-a i poznati advokat. Tema je bilo izbacivanje iz stana zemunske porodice Barbalić. Šešelj i Barović su se pred kamerama prvo posvađali, Šešelj je vređao Barovićevog oca, a Barović mu je prvo zapretio batinama, a zatim ga i polio vodom.

Nikola Barović, Vojislav Šešelj, tuča
foto: Youtube Printscreen

Emisija je prekinuta, a Baroviću je, dok je sedeo u uredničkoj sobi, jedna osoba prišla s leđa i nokautirala ga, naizmenično rukama i nogama. Baroviću je slomljen nos i rebro. Za napad je osumnjičen Šešeljev telohranitelj, ali je lider SRS-a tvrdio da je on sam "malo" udario Barovića, koji se potom okliznuo na koru od banane.

2. VELJA ILIĆ - VLADIMIR JEŠIĆ U sred intervjua za TV Apolo, isprovociran "škakljivim" pitanjima predsednik Nove Srbije ustao je sa stolice i volejom izbio fasciklu iz ruku novinara. Kasnije je Ješić tužio Ilića, a on je negirao udarac u koleno i optužio novinara da je sa namerom "isprovocirao" incident.

3. BORIS TADIĆ Na Saboru u Guči tadašnji predsednik Srbije prolazio je kroz masu, kada mu je neko dobacio: "Ua, Tadiću!" a zatim mu je opsovao majku. Nakon toga Tadić se, kako su naveli očevici, besno okrenuo za mladićem koji je izazvao incident, probio se kroz masu, ščepao ga za rame i rekao:

- Nije što sam ja predsednik, ali nije lepo vređati ljude. Šta je sad, što si se uplašio? - pitao ga je Tadić i potom nasmejao pa obratio pristiglim članovima obezbeđenja: - Jeste li videli? Čovek zna da viče iz gomile, ali kad mu priđeš, zaćuti - kazao je on, da bi posle iz njegovog kabineta demantovali da se "predsednik uopšte uzrujao tom prilikom".

Boris Tadić
foto: Kurir televizija

4. NENAD ČANAK Prilikom davanja intervjua, iznerviran pitanjima, najpre je uzeo diktafon sa stola, isključio ga, izvadio kasetu, smrskao je i bacio na na pod. Čanak je zatim počeo da maše štapom, a onda je i izbacio novinarku iz kuće. Nakon ovog incidenta, lider LSV-a se ipak javno izvinio novinarki.

5. BRANISLAV VAKIĆ (SRS) - MIHAJLO MARKOVIĆ (SPO) Jedan od prvih incidenata u našem parlamentarnom životu se dogodio u junu 1993, kada je poslanik SRS-a Branislav Vakić u Saveznoj skupštini nokautirao poslanika SPO Mihajla Markovića.

Mihajlo Marković
foto: Youtube Printscreen

6. SRBOLJUB ŽIVANOVIĆ (SRS) - IGOR BEČIĆ (SNS) Tokom zasedanja u skupštini septembra 2009. poslanik SRS-a Srboljub Živanović udario je ispred lifta u Skupštini Srbije Igora Bečića, poslanika iz redova SNS-a, što je bio povod za prekid sednice Skupštine. Tomislav Nikolić je nakon toga upao u skupštinsku salu, vodeći okrvavljenog Bečića.

7. GORDANA POP LAZIĆ (SRS) - GORDANA ČOMIĆ (DS) Poslanica Gordana Pop Lazić, tokom skupštinske rasprave 2009. godine, gađala je cipelom predsedavajuću Skupštine Srbije zbog čega joj je izrečena mera udaljenja i određena je kraća pauza u radu.

8. NATAŠA JOVANOVIĆ (SRS) - NATAŠA MIĆIĆ (GSS) Poslanik SRS-a Nataša Jovanovic, nakon žučne rasprave, prilazi tadašnjoj predsedavajućoj Nataši Mićić i poliva je vodom na opšte zaprepašćenje prisutnih poslanika. Nakon incidenta poslanici SRS-a izriče se mera udaljenja iz skupštinske sale.

9. VELIMIR ILIĆ (NS) Lidera Nove Srbije Velimira Ilića udario je pesnicom u glavu Dejan Stojadinović, dok je političar davao intervju novinarima 5. februara 2010. u centru Beograda. Velimiru Ilić ukazana je pomoć u Kliničkom centru Srbije, gde je i zadržan na ispitivanjima.

10. VOJISLAV ŠEŠELJ Ispred tadašnje Savezne, danas skupštine Srbije, 11. juna 1992, Šešelj je udario pesnicom jednog taksistu, štrajkača, koji mu je uputio psovku. Šešelj je po izveštajima svedoka počeo da viče:

- Sve ću vas pobiti kao pse, meni niko ne može da urliče! Ja ću vas srediti bando, bitange! Ja ću vas upucati, bando, što ne radite? - vikao je Šešelj. Pripadnici Šešeljevog obezbeđenja su tada ispalili nekoliko hitaca iz automatskog oružja.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track