24:08

ŠTA ĆE BITI S RUSKIM GASOM KAD DOĐE ZIMA! Stručnjaci objasnili: Ovo su promene koje će doneti grčki terminal i ŠTA SRBIJA DOBIJA

lng

ŠTA ĆE BITI S RUSKIM GASOM KAD DOĐE ZIMA! Stručnjaci objasnili: Ovo su promene koje će doneti grčki terminal i ŠTA SRBIJA DOBIJA

Politika -

Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize PKS-a i Aleksandar Kovačević naveli su da će i posle rata u Ukrajini ruski gas biti na tržištu.

- Bitno je sa stanovišta grejanja gradova i industrijske upotrebe. Posledice sankcija tek slede. Cena gasa je ozbiljan problem. Naravno, sledi pitanje da li je to ekonomski održivo i šta će se dešavati šta će biti kada dođe zima - kaže Kovačević.

Bojan Stanić, Aleksandar Kovačević
foto: Kurir televizija

Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize PKS-a istakao je da će definitivno doći do smanjenja zavistnosti od ruskog gasa.

- Ovo nije tačka na odustajanje od uvoza ruskih energenata. U potencijalu ona bi mogla da se desi u budućnosti. Kada govorimo o nafti, EU je rekla da želi u narednih šest meseci da bude nezavisna od Rusije. Postoji realna alternativa za rusku naftu i to zavisi od zemlje do zemlje. Razmišlja se čak da budu izuzeci te zemlje koje sto odsto zavise od Rusije. Ta diversifikacija ne može se desiti preko noći. Ovaj pomenuti terminal neće odmah biti u funkciji - kaže Stanić.

Aleksandar Kovačević je istakao da je terminal LNG standardni terminal za koji se očekuje da će veoma brzo biti funkcionalan.

- LNG terminal će postati funkcionalan veoma brzo. On je namenjen regasifikaciji. Morate imati u vidu da hiljadu kubnih metara ovog gasa sadrži već vrednost od hiljadu kubnih metara gasa na koji smo mi navikli. Taj gas je čistiji, ima i dimenzije energetske efikasnosti - kaže Aleksandar Kovačević iz EU Konvert.

Bojan Stanić, Aleksandar Kovačević
foto: Kurir televizija

Kovačević je naveo da mi imamo gasovod u Bugarskoj, imamo izgradnju ovog novog cevovoda, imamo i našu strukturu koja daleko prevazilazi potrebe Srbije, koja je tranzitna zemlja, te postavlja pitanje da li nam uopšte i treba ovolika količina gasa.

- Imamo i pitanje da li nama uopšte ovolika količina gasa treba. Da li mi možemo različitim merama energetske efikasnosti tu količinu gasa da smanjimo. Diversifikacija je važno pitanje, ali i energetksa efikasnost je jednako važno pitanje. Pitanje šta ste kupili, kako ste to upotrebili i kakav je ekonomski efekat. Ne ide u paketu samo Republika Srpka, već i Sarajevo. Nije jednostavno pitanje - kaže Kovačević.

Stanić je istakao da mi imamo problem šta će biti ako Bugari zatvore gasovod.

- Sada smo u velikoj političkoj krizi, ali opet taj gas i dalje teče, čak i preko Ukrajine. Bilo bi teško zamisliti da taj gas uopšte prestane da teče, pogotovo u one zemlje koje stopostotno zavise od ruskog gasa - kaže Stanić.

Bojan Stanić, Aleksandar Kovačević
foto: Kurir televizija

Važno je ne zaboraviti krizu 2009. godine i efekte koje je ona imala.

- Zamena strujom je vanredna situacija. Činjenica je da u Srbiji više od polovine održava alternativni vid grejanja, ali to je situacija u kome bi elekrični sistem bio pod ogromnim naponom. Treba upozoriti na januar 2009. godine na vrhuncu krize na Balkanu, svi veliki potrošači su trošili više nego da krize nije bilo. Imamo paradoks rizika koji kriza nosi. Jedna ozbiljna politika upravljanja krizom mora da se vodi - kaže Kovačević.

I posle rata ćemo imati ruski gas.

- Evropa će smanjivati uvoz ruskih energenata, ali je logično da će i Rusija smanjiti izvoz energenata u Evropu. Oni su i dalje nezamenjivi - kaže Stanić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

14:11

DA LI JE OVO ALTERNATIVA ZA RUSKI GAS? Stručnjaci o glavnom problemu uvoza sirovine iz SAD OBEZBEDILE SE SAMO POLJSKA I HRVATSKA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track