PREKRETNICA: EU danas slavi 72. rođendan, analitičari saglasni: Unija u krizi pokazala još veće jedinstvo
Foto: Foto AP

PREKRETNICA: EU danas slavi 72. rođendan, analitičari saglasni: Unija u krizi pokazala još veće jedinstvo

Politika -

O kraju Evropske unije slušam već više od dve decenije, ali se ta zajednica ipak odupire svim pokušajima destrukcije. Verujem da će izaći i iz ovoga i opstati, ocenjuje Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku

Dan Evrope, sećanje na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU, obeležava se danas. U kakvim uslovima Evropska unija dočekuje svoj 72. rođendan i da li je EU bliža svom kraju ili će „preživeti“ najnovije izazove kakav je ruska agresija na Ukrajinu, a pre toga pandemija koronavirusa, ostaje da se vidi, mada sagovornici Kurira veruju da je ova zajednica jača od ovih nedaća, te da je upravo u ovim kriznim trenucima pokazala jedinstvo.

A čemu mi u novonastalim okolnostima, u kojima se situacija na globalnom nivou i odnos snaga u svetu menjaju gotovo na dnevnom nivou, možemo da se nadamo, odnosno da li će Unija iz ovoga izaći još jača i da li će Srbija postati njen deo, analizirali su stručnjaci za Kurir.

Istorijat

Ekonomska saradnja kao preteča stvaranja EU

Dan Evrope je ustanovljen u znak sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima Francuskoj i Nemačkoj da uspostave novi oblik saradnje kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio. Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

Tri nepovoljne stvari za Rusiju

Prema rečima Suzane Grubješić iz Centra za spoljnu politiku, ruska agresija na Ukrajinu postigla je tri, za Rusiju nepovoljne stvari.

- Prva je da je EU konačno jedinstvena, druga da je NATO dobio smisao svog postojanja, a treća da je Ukrajina dovršila posao izgradnje nacionalnog identiteta - smatra Grubješićeva. Ona dodaje da je za region zapadnog Balkana važno to da se politika proširenja vraća na dnevni red i da ćemo uskoro videti i konkretne rezultate.

- O kraju Evropske unije slušam već više od dve decenije, ali se ta zajednica ipak odupire svim pokušajima destrukcije. Verujem da će uspeti da izađe i iz ove krize i da će opstati - kaže Grubješićeva.

Istoričar Predrag Marković takođe smatra da Evropsku uniju ne treba olako odbacivati i otpisivati.

Hit Tvit
foto: Printscreen/PINK

- Ova zajednica je od svog osnivanja donela mnogo benefita, kako svojim članicama tako i celom kontinentu. Jedna od glavnih tekovina EU je ta što je zauvek ukinula svaku mogućnost izbijanja sukoba, odnosno rata, između vekovnih neprijatelja, kao što su Nemačka i Francuska ili Nemačka i Poljska - objašnjava Marković. On naglašava da će građani većine članica ove zajednice sigurno reći da im je bolje pod okriljem EU, nego da su izvan ove zajednice.

Svečanost

Brojne manifestacije u Srbiji

Dan Evrope, ustanovljen u znak sećanja na početak stvaranja EU, i ove godine će biti obeležen brojnim manifestacijama u Srbiji.

Delegacija EU u Srbiji centralnu proslavu „Festival Evrope“ organizuje danas u Novom Sadu, gradu koji je izabran za evropsku prestonicu kulture za 2022. godinu. Na Trgu slobode u Novom Sadu predstaviće se zemlje članice EU, Ministarstvo za evropske integracije Srbije i Evropski pokret u Srbiji.

Festival će otvoriti šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Evropski pokret u Srbiji obeležava Dan Evrope na Cvetnom trgu u Beogradu pod antiratnim sloganom „Čovek čoveku treba da je čovek - stop nečoveštvu“, iskazujući oštar protest zbog rata Ukrajini i poštovanje prema stradalima u razaranjima u toj zemlji.

U Beogradu će danas i sutra biti održano i više manifestacija povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Ove godine se obeležava 77-godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 72 godine od pokretanja inicijative za stvaranje Evropske unije.

Benefiti

- To se, pre svega, odnosi na one siromašnije članice, na primer, Rumuniju. Uspon ove zemlje od ulaska u EU je nešto što se ne može poreći i što jasno upućuje na sve benefite i pogodnosti koje članstvo u zajednici sa sobom donosi - ističe Marković.

On kaže da je tačno da je konzervativni deo Britanije organizovao izlazak iz EU, ali da se sada vidi da je ovaj potez imao veće posledice po Britaniju nego po EU.

- Posle ovonedeljne izborne pobede proevropskih Šin fejna i škotskih nacionalista u Severnoj Irskoj i Škotskoj, ugroženiji je opstanak Velike Britanije nego EU - konstatuje Marković.

Boško Vukčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja