BESMRTNI PUK NA ULICAMA BEOGRADA, VENCI I CVEĆE NA SPOMENICIMA OSLOBODILACA: Obeležen Dan pobede nad fašizmom
obeležavanje dana pobede, Foto: Zorana Jevtić

9. maj

BESMRTNI PUK NA ULICAMA BEOGRADA, VENCI I CVEĆE NA SPOMENICIMA OSLOBODILACA: Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Politika -

Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, juče je, od Vukovog spomenika do Groblja oslobodilaca Beograda, organizovana šetnja "Besmrtni puk", a državni zvaničnici položili su vence na Spomen kompleks groblja oslobodilaca Beograda. Među njima je bio i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko.

Besmrtni Puk, šetnja
foto: Zorana Jevtić

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, predsednik Narodne skupštine i lider SPS Ivica Dačić položili su cveće i na Spomenik večna vatra i Spomenik Crvenoarmejcu, a zatim su se upisali u knjigu sećanja.

1 / 7 Foto: Zorana Jevtić

- U znak neprolaznog sećanja na veliku pobedu nad fašizmom, u znak želje da se takvo zlo nikad ne ponovi - napisao je Dačić.

Građani koji su šetali do Groblja oslobodilaca Beograda nosili su fotografije svojih najmilijih koji su stradali.

Prof. dr Milenko Mirić, koji je na skup došao sa fotografijom svog oca, kaže za Kurir da Dan pobede za njega ima posebnu simboliku i da je ponosan na svog oca koji je učestvovao u oslobađanju Beograda.

Milenko Mirić
foto: FOTO KURIR

- Moj otac se borio u Drugom svetskom ratu, a kada dođe ovaj dan osećam ogroman ponos. Ovo je nešto veliko i krajnje je vreme bilo da se uspostavi. Svaki grad treba da se ponosi nekom svojom istorijom, pa tako i mi. Ovde smo u čast svih stradalih žrtava i šaljemo poruku da se ovako nešto više nikada ne ponovi - poručio je prof. dr Mirić.

Podsetimo, kapitulacijom nacističke Nemačke 9. maja 1945. godine okončan je Drugi svetski rat u Evropi i taj datum se od tada obeležava kao Dan pobede, a slavi se i kao Dan Evrope.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

01:48

DAN POBEDE U MOSKVI BIĆE STROGO KONTROLISAN OD RUSKIH SLUŽBI Samardžija objsnio zašto će se ova parada RAZLIKOVATI od prethodnih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track