02:59

ŠTA JE S TEMELJNIM UGOVOROM? Stručnjaci o susretu Abazovića i patrijarha Porfirija: U CRNOJ GORI DELA NE PRATE REČI!

ČUDNE TVRDNJE

ŠTA JE S TEMELJNIM UGOVOROM? Stručnjaci o susretu Abazovića i patrijarha Porfirija: U CRNOJ GORI DELA NE PRATE REČI!

Politika -

Crnogorski premijer Dritan Abazović sastao se juče u manastiru Ostrog sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

Milutin Đukanović, jedan od lidera Demokratskog fronta, smatra da ne možemo još da budemo sigurni u tvrdnje Abazovića da želi da se stavi tačka na Temeljni ugovor.

- To bi bilo dobro kada bi se ostalo na tim rečima. Nažalost, u Crnoj Gori dela ne prate reči. Mi se nadamo da će premijer ispuniti to što je rekao - rekao je Đukanović.

Dragoljub Kojčić
foto: Kurir Televizija

Politički filozof Dragoljub Kojčić tvrdi da je ovaj sastanak Abazovića u manastiru neka vrsta simboličnog izvinjenja Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

- Mi smo svedoci u poslednjih nekoliko godina značajnih susreta, ali svakako preplitanja politike i crkve. Ova saga liči na one latinoameričke sapunice, ovo traje 10 godina. Režim Mila Đukanovića je imao najviše uticaja na sve ovo. Naravno ovo je sad neka vrsta srećnog kraja, verujem da je tako. Mislim da se ovim što se predsednik vlade sastao u manastiru učinjeno diskretno i blago izvinjenje Srpskoj pravoslavnoj crkvi zbog onoga što je morala da čeka - rekao je Kojčić.

Ostaje pri svojim stavovima

Abazović je, nakon sastanka sa patrijarhom srpskim Porfirijem u Ostrogu i mitropolitom Joanikijem, upitan o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, rekao da ostaju pri ranijim stavovima i da bi voleo da njegova vlada potpiše taj dokument.

Dritan Abazović, patrijarh Porfirije, mitropolit Joanikije
foto: facebook / Dritan Abazović

- Kad je reč o Temeljnom ugovoru, ostajemo pri svojim stavovima. Ne postoji nikakva dramatizacija, obaveza države je da se to završi nadam se da će se završiti na najbolji mogući način kao sa drugim verskim zajednicama. Moja je želja da ova vlada stavi tačku na to - rekao je premijer.

Dritan Abazović je izjavio i to da su SAD i Evropska unija njegovu vladu videli kao spas za zaustavljanje negativnog uticaja na Balkanu.

- Nema dileme da su određene zapadne ambasade učestvovale u formiranju ove manjinske vlade. Ova vlada predstavlja izdaju izborne volje od 2020. godine kada se na talasu dobre organizovanosti za budućnost Crne Gore, srušio režim Mila Đukanovića - rekao je Đukanović.

Dragoljub Kojčić
foto: Kurir Televizija

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović boraviće 18. i 19. maja u dvodnevnoj zvaničnoj prvoj poseti tzv. Kosovu u svojstvu predsednika Crne Gore.

Politički filozof smatra da će ovaj odlazak predsednika Crne Gore na Kosovo, zapravo pokušaj da se spasi jedan ogranak zapadne politike.

- Njegova politika uvek može da bude predmet tumačenja. Neki smatraju da je njega zapad pustio niz vodu, ali ja mogu drugačije da tumačim posebno posle ovakve spremnosti njegovog predsednika vlade da se potpiše temeljni ugovor. To može da se tumači u smislu da se sačuva sam Milo Đukanović jednostavno jer se shvatilo da posle litija ne može da se vlada kontra volji naroda. Što se tiče ovog odlaska na Kosovo, mislim da je ovo pokušaj da se spasi jedan ogranak zapadne politike koji nije naklonjen Beogradu i Srbiji - rekao je Kojčić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:48

Dritan Abazović o smeni Krivokapića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track