SRBIJA DO SADA NIJE VIDELA ONO ŠTO ĆE POSTAVITI NA SPOMENIK MRKI! Sve će biti spremno za šestomesečni pomen Milutinu Mrkonjiću
Foto: Antonio Ahel/ATAImages, Damir Dervišagić

in memoriam

SRBIJA DO SADA NIJE VIDELA ONO ŠTO ĆE POSTAVITI NA SPOMENIK MRKI! Sve će biti spremno za šestomesečni pomen Milutinu Mrkonjiću

Politika -

Milutin Mrkonjić, političar i počasni predsednik Socijalističke partije Srbije preminuo je 27. novembra prošle godine, a u ponedeljak će mu davati šestomesečni pomen. Kako saznajemo, pomen Milutinu Mrkonjiću biće održan na Novom groblju u Aleji zaslužnih građana gde je sahranjen.

- U ponedeljak 23. maja održaće se šestomesečni pomen Milutinu Mrkonjiću. Na njegovu nadgrobnu ploču do tada će postaviti i "QR" kod gde će svi moći da pogledaju čitavu njegovu biografiju- otkrio je dobro obavešten, piše Informer.

Milutin Mrkonjić rođen je 23. maja 1942. godine. Srpski političar, bogate biografije, bio je počasni predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), narodni poslanik, a pre toga obavljao je i funkciju ministra infrastrukture kao i ministra saobraćaja Republike Srbije.

Jedan je od osnivača Socijalističke partije Srbije. U vreme NATO bombardovanja SR Jugoslavije, 1999. godine, postavljen je za direktora Republičke direkcije za obnovu i razvoj. Krajem oktobra 2000. razrešen je funkcije direktora Saobraćajnog instituta CIP i izabran za predsednika Upravnog odbora tog instituta. Te godine je postao savezni poslanik u Veću republika SRJ, a kasnije je bio poslanik i u parlamentu državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Od marta 2004. bio je šef "Aeroinženjeringa". U decembru 2006. godine postaje potpredsednik Socijalističke partije Srbije, a na tu funkciju je reizabran u decembru 2010. Bio je i član predsedništva te stranke, a odlukom Glavnog odbora, u septembru 2015, imenovan je za počasnog predsednika SPS.

Za poslanika u Skupštini Srbije izabran je 2007. godine, a u tom sazivu je obavljao i funkciju potpredsednika Skupštine. Na izborima za predsednika Srbije, januara 2008. godine, bio je kandidat SPS i osvojio je oko šest odsto glasova.

Od jula 2008. nalazio se na funkciji ministra za infrastrukturu. Početkom marta 2011. godine njegovom resoru dodata je oblast energetike. Mrkonjić je jula 2013. smenjen sa mesta ministra saobraćaja, a avgusta položio je zakletvu kao poslanik Narodne skupštine. Nakon parlamentarnih izbora 2014. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije i predsednika Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i prostorno planiranje. Mandat narodnog poslanika dobio je i na izborima 2016. i 2020. godine.

Kurir.rs/Informer

bonus video:

00:44

Sahranjen Milutin Mrkonjić uz pesmu o Čuburi koju je posvetio svojoj pokojnoj majci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track