ISTI INTERESI: Šta se zaista krije iza PREOKRETA Dritana Abazovića u odnosu prema Srbiji
Foto: EPA

(ne)očekivani potezi

ISTI INTERESI: Šta se zaista krije iza PREOKRETA Dritana Abazovića u odnosu prema Srbiji

Politika -

Premijer Crne Gore Dritan Abazović od trenutka kada je izabran na tu funkciju povlači potpuno drugačije poteze u odnosu na svoje prethodnike - otvoreno hvali inicijativu Otvoreni Balkan i zalaže se da se i Crna Gora priključi ovom savezu, kaže da nema problem da potpiše Temeljni ugovor sa SPC, najavljuje zvaničnu posetu Beogradu...

Sve ovo jasno ukazuje na činjenicu da je crnogorskom premijeru stalo da odnosi Srbije i Crne Gore budu dobri, a u javnosti se mogu čuti pitanja da li se iza toga nešto krije. Sagovornici Kurira smatraju da je Abazovića inicijativa za popravljanje odnosa sa Srbijom iskrena, ali i da je potpomognuta određenim podsticajima.

Podrška SAD

Prema rečima analitičara Dragomira Anđelkovića, Abazović je iskren u svojoj želji da unapredi odnose dve zemlje, ali dodaje da u tom procesu ima podršku SAD koje i stoje iza nedavno formirane manjinske vlade u Crnoj Gori, ali i ove iznenadne i možda prenaglašene želje za što bržim popravljanjem odnosa Srbije i Crne Gore.

- Inicijative koje Abazović pokreće i želja za unapređenjem odnosa sa Srbijom su dobre. Ono što je loše je što SAD žele da taj proces bude u neku ruku zamena za nametanje lažne kosovske nezavisnosti i centralizaciju BiH - smatra Anđelković i dodaje da nam se nudi normalizacija odnosa sa Crnom Gorom, napredak, pa i proširenje inicijative Otvoreni Balkan i značajnija uloga Srbije.

- Svakako da je normalizacija odnosa sa Crnom Gorom u interesu Srbije, ali ne po svaku cenu i ne kao zamena za Kosovo i RS - naglašava Anđelković.

S druge strane, analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je normalizacija odnosa Crne Gore i Srbije u interesu obe zemlje.

- Abazoviću je jasno da mora da radi na popravljanju odnosa sa Srbijom. Put ka tome je neutralizacija oštrih suprotnosti, omogućavanje Srbima u Crnoj Gori da dobiju prava koja im pripadaju. Zato Abazović kombinuje nešto što je fer princip u demokratskim društvima i nešto što je od koristi za Crnu Goru - objašnjava Stanković i podvlači da su dobri odnosi u regionu od velike koristi za Crnu Goru, pogotovo u novonastalim okolnostima, a da su posebno značajni dobri odnosi sa Srbijom kao najjačom zemljom u tom regionu.

Inicijativa

- Abazović je svestan i da inicijativama koje pokreće radi popravljanja odnosa sa Srbijom gradi i politički autoritet. Te inicijative nisu problematične, reč je o inicijativi Otvoreni Balkan i Temeljnom ugovoru sa SPC, i one zaista nisu same po sebi problematične. Ali je njegov autoritet vezan za mogućnost realizacije tih ciljeva. Videćemo šta će od svega biti - zaključuje Stanković i naglašava da bi realizacijom ovih ciljeva i uspostavljanjem dobrih odnosa sa Srbijom Abazović mogao da izgradi ozbiljan politički autoritet.

VLADIMIR PAVIĆEVIĆ, DRUŠTVO ZA ISTRAŽIVANJE POLITIKE I POLITIČKE TEORIJE

Za mesec postigli više nego Krivokapić

GODIŠNJICA REFERENCUMA

Šesnaesti rođendan

l Crna Gora danas proslavlja šesnaest godina od nezavisnosti. Na referendumu 21. maja 2006. godine 55,5 odsto građana se izjasnilo za nezavisnu Crne Goru.

Boško Vukčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track