MIODRAG LINTA: Bezočna je laž i izmišljotina hrvatskog poslanika da je Vučić podsticao na pobunu i agresiju protiv Hrvatske!
Foto: Kurir

Predsednik Saveza Srba iz regiona

MIODRAG LINTA: Bezočna je laž i izmišljotina hrvatskog poslanika da je Vučić podsticao na pobunu i agresiju protiv Hrvatske!

Politika -

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ističe da je predlog potpredsednika „Mosta“ i saborskog poslanika Nikole Grmoje da Državno tužilaštvo Hrvatske podigne optužnicu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića još jedna u nizu skandaloznih ali očekivanih izjava hrvatskih političara.

- Bezočna je laž i izmišljotina Nikole Grmoje da je Aleksandar Vučić, kako kaže, „u okupiranoj Glini podsticao na pobunu i agresiju protiv Hrvatske i izazivao granice "Velike Srbije“.

Krajiški Srbi su 1991. godine podigli ustanak, ne zbog stvaranja "Velike Srbije", već iz straha da im se ne ponovi 1941. godina. Vrhunska je glupost tvrdnja Grmoje da su Srbi okupirali Glinu i izvršili agresiju. Srpski narod živi u Glini i na području Krajine dugi niz vekova i nikako nije mogao da okupira samog sebe i da izvrši agresiju na svoje kuće, svoja dvorišta, njive, livade i šume. Tuđmanova Hrvatska izvršila je agresiju na Jugoslaviju i na Srbe u hrvatskim gradovima i na krajiškom području. Zbog toga je tzv. domovinski rat u suštini agresorski i osvajački rat jer je cilj proustaškog režima Franje Tuđmana bio stvaranje etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba", navodi se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

Linta navodi da su Nikola Grmoja i drugi hrvatski političari veoma nervozni zbog činjenice da je srpsko Tužilaštvo podiglo prvu optužnicu za ratne zločine u „Oluji“.

- Krajnje je vreme da naše Tužilašto za ratne zločine konačno počne da podiže optužnice za masovne i svirepe zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u zločinačkoj akciji „Oluja“ ali i na brojnim drugim mestima na području bivše Jugoslavije. Glavni razlog je činjenica da su pravosuđa u Zagrebu, Sarajevu i Prištini etnički motivisana i da se suštinski ne bave procesuiranjem zločina nad Srbima već imaju zadatak da vode montirane sudske postupke protiv srpskih veterana koju su se časno i hrabro borili za svoj narod i državu - navodi se u saopštenju.

Linta podseća da je Nikola Grmoja jedan od brojnih hrvatskih političara koji ima pozitivan odnos prema ustaškom pozdravu „za dom spremni“ i koji smatra da hrvatski veterani imaju pravo da ga koriste tokom komemoracija i proslava godišnjica hrvatskih zločinačkih vojno-policijskih akcija.

- To jasno pokazuje da se hrvatsko društvo nije suočilo sa svojom zločinačkom i genocidnom prošlošću i da Hrvatska nema unutrašnje snage da postane moderna država u kojoj se istinski poštuju vrednosti antifašizma, vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava i da ima isti odnos prema ratnim zločinima i žrtvama bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost - zaključuje se u saoppštenju.

Kurir.rs/Savez Srba iz regiona

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track