PREMIJERKA BRNABIĆ SA ŽIOFREOM: Razgovor o evrointegracijama i energetskoj bezbednosti Srbije
Foto: Damir Dervišagić

važan nastavak reformi

PREMIJERKA BRNABIĆ SA ŽIOFREOM: Razgovor o evrointegracijama i energetskoj bezbednosti Srbije

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom Delegacije EU u Beogradu Emanueleom Žiofreom o procesu evrointegracija, energetskoj bezbednosti Srbije i potrebi gasne diversifikacije.

Brnabić je rekla da je Srbija uspešno sprovedenom reformom pravosuđa pokazala jasnu opredeljenost za evropske integracije i reformu pravosuđa u skladu sa standardima EU, i dodala da se očekuje nastavak konsultacija sa Venecijanskom komisijom u pogledu rada na setu pravosudnih zakona, saopštila je Vlada Srbije.

Žiofre je ukazao na važnost blagovremenog nastavka uspešnih ustavnih reformi kako bi se pravosuđe učinilo nezavisnijim, navodi se.

Po pitanju reformi u medijskoj sferi na sastanku je, kako se navodi, istaknuto da je najvažnija dalja primena i implementacija Akcionog plana za Medijsku strategiju, u cilju daljeg unapređenja bezbednosti novinara i slobode medija.

Emanuel Žiofre
foto: Zorana Jevtić

Istaknuto je i zajedničko opredeljenje da bude nastavljeno finansiranje projekata iz pretpristupnih fondova koji će biti usmereni na oblasti Zelene agende, pre svega na zaštitu životne sredine i infrastrukturne projekte, kao i one koji u fokusu imaju dalju reformu javne uprave, i podršku pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, piše u saopštenju.

Na sastanku je, kako se dodaje, istaknuto i da je neophodno dodatno angažovanje na povećanju energetske bezbednosti Srbije, posebno kada je reč o gasnom sektoru i mogućnosti diversifikacije i ruta i dobavljača.

Žiofre je rekao da je "izuzetno važno" da Srbija i EU ojačaju saradnju u ključnim sektorima u kojima mogu da postignu veće rezultate zajedno, posle ruske agresije na Ukrajinu "koja stavlja u rizik bezbednost Evrope kao i bezbednost hrane i energenata", navodi se.

"Srbija i EU mogu da rade zajedno na povećanju energetske nezavisnosti Srbije, sigurnim i pouzdanim snabdevanjem energentima i povećanjem upotrebe obnovljivih izvora energije", kazao je Žiofre.

On je pohvalio Srbiju za uspešno rukovođenje migrantskom krizom kada je u pitanju najnoviji talas izbeglica iz Ukrajine, i potvrdio spremnost EU da nastavi da podržava sistem upravljanja migracijama Srbije, posebno u pogledu posledica koje može imati na njen zdravstveni sistem, dodaje se.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track