ISPITIVANJA PO NAREDBI TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE: U rudniku kod Sjenice tragaju za osobama koje se vode kao nestale sa Kosmeta
Foto: Rina

JAMA Štavalj

ISPITIVANJA PO NAREDBI TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE: U rudniku kod Sjenice tragaju za osobama koje se vode kao nestale sa Kosmeta

Politika -

U sklopu aktivnosti Кomisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, 10. maja 2022. godine započete su aktivnosti na pretrazi terena na lokaciji rudnik Štavalj, opština Sjenica, radi pronalaska lica koja se vode kao nestala u vezi sa konfliktom na AP Кosovu i Metohiji.

Ova lokacija je bila predmet rada nadležnih državnih organa Republike Srbije proteklih dvanaest dana na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine.

Pored nadležnih državnih organa, sudskog i rudarsko-geološkog veštaka iz Republike Srbije na lokaciji su bili prisutni i stručnjaci EULEКS, predstavnici MКCК, UNDP i Prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica na AP КiM u svojstvu posmatrača.

Završetak aktivnosti na pretrazi terena, koja je vršena u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja u vezi sa navodima Prištinske delegacije da su na navedenoj lokaciji pokopani posmrtni ostaci lica koja se vode kao nestala, planirana je u sredu, 25. maja 2022. godine. Tada će izjavu za medije dati Veljko Odalović, predsednik Кomisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i šef Beogradske delegacije, i tom prilikom saopštiti rezultate pretrage terena. Tom prilikom, medijima će se obratiti i Martina Fava, predsedavajući Radne grupe i Кuštrim Gara, predstavnik Prištinske delegacije.

Sprovođenje aktivnosti na lokaciji rudnik Štavalj je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih ali im se i šalje jasna poruka o opredeljenju nadležnih organa Republike Srbije za proveru svake informacije u cilju pronalaska njihovih najmilijih.

Kurir/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track