00:32

HRVATSKA ĆE SNOSITI POSLEDICE UKOLIKO ODBIJE OPTUŽNICU SRPSKOG TUŽILAŠTVA Josipović o zločinima nad Srbima: Razmotriti ceo slučaj!

bivši predsednik hrvatske rekao svoje mišljenje

HRVATSKA ĆE SNOSITI POSLEDICE UKOLIKO ODBIJE OPTUŽNICU SRPSKOG TUŽILAŠTVA Josipović o zločinima nad Srbima: Razmotriti ceo slučaj!

Politika -

Komentirašiću optužnicu srpskog tužilaštva protiv hrvatskih oficira zbog zločina u "Oluji" 1995, bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je da Hrvatska ne bi trebalo da odbije te optužnice nego da njima treba da se bavi pravosuđe.

- Jedina ispravna reakcija bi bila da Hrvatska naprosto preuzme to krivično gonjenje i da naša tela, sudovi pre svega, razmotre slučaj i donesu svoju odluku. Ova sadašnja situacija i pravac u kojem idu događaji nažalost neće dovesti do dobroga ni za Hrvatsku ni za ljude koji su optuženi - kazao je Josipović, prenosi N1 Hrvatska.

- S jedne strane Hrvatska neće uživati simpatije međunarodne zajednice, a mislim da nismo u poziciji da nas baš briga za sve. S druge strane, dogodiće se loši efekti, pa i za ljude koji su na optužnici. Takav pristup bi doveo do njihovog doživotnog etiketiranja - dodao je on.

Oluja, Bljesak, Progon Srba, Krajina, Prognani
foto: EPA Saša Stanković

Josipović je istakao da bi politika trebalo da bude uzdržana i da bi trebalo omogućiti hrvatskom pravosuđu da razmotri slučaj.

Bivši predsednik smatra da u ovom slučaju verovatno postoje i neki politički koraci.

Ivo Josipović
foto: Profimedia

- Relevantno je da ako postoje dokazi, pravosuđa, a prvenstveno hrvatsko, moraju reagovati i proveriti navode, i pravosuđe a ne politika treba da donese odluku - naglasio je Josipović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:26

MILANOVIĆ TOLIKO NEMA STIDA DA JE IZMISLIO DA MU JE DEDA BIO USTAŠA Istoričar otkriva ŠOKANTNE DETALJE života predsednika Hrvatske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track