HIBRIDNI RAT: Javnost osudila dojavu o bombi u Adrija medija grupi: Odmah pronaći krivce, Kurir se nije svrstao ni na čiju stranu!
Foto: ADRIA MEDIA GROUP

POLITIKA

HIBRIDNI RAT: Javnost osudila dojavu o bombi u Adrija medija grupi: Odmah pronaći krivce, Kurir se nije svrstao ni na čiju stranu!

Politika -

Iako smo tokom tri meseca sukoba najobjektivnije izveštavali o rusko-ukrajinskoj krizi, naši mediji našli su se prvi na udaru posle škola, bolnica, aerodroma...

Uprkos tome što je Kurir tri meseca, od početka rusko-ukrajinske krize, najobjektivnije o tome izveštavao, što je prepoznato i od mnogih sa strane, pa i od ambasadora dveju suprotstavljenih strana koji su govorili za naše medije i gostovali na Kurir TV, Adrija medija grupa našla se na udaru svojevrsnog hibridnog rata! Dojava o postavljenoj bombi, koja je stigla na imejl portala Kosovo-onlajn, a čija je redakcija u zgradi zajedno s Kurirom, Mondom, Espresom, Kurir TV i brojnim magazinima, nije nas pokolebala da nastavimo da, kao i dosad, o ovoj, kao i o svim ostalim temama, izveštavamo objektivno i odgovorno.

Projekat

Sagovornici Kurira najoštrije osuđuju ovaj napad i poručuju da se krivci moraju pronaći i procesuirati.

Darko Glišić
foto: Printscreen

- Najoštrije osuđujem neodgovorne ljude koji bi ne samo da zastraše medije već da serijom dojava o podmetnutim bombama zastraše i parališu Srbiju. To najbolje govori o onima koji to rade, a Srbiju neće uplašiti jer čvrsto ostajemo na kursu slobodne i nezavisne zemlje koja vodi isključivo računa o sopstvenim interesima. Redakciji Kurira želim srećan rad i da nastavite nesmetano da radite svoj posao - poručio je predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić.

I ministarka energetike Zorana Mihajlović ukazuje na opasnost ovog, kako ga je nazvala, projekta.

Skupština Srbije, Zasedanje Skupštine Srbije, Zorana Mihajlović
foto: Ana Paunković

- Žao mi je zbog pokušaja zastrašivanja, ali to je nastavak, rekla bih, "projekta dojava o bombama". Verujem da policija može i treba da istraži šta se dešava - rekla je Mihajlovićeva.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović poručio je da su pretnje medijima poslednje u nizu terorističkih pretnji koje je Srbija doživela otkad je jasno iznela svoj stav o ukrajinskoj krizi.

Širenje straha

Tomislav Momirović
foto: Kurir televizija

- Posle institucija, tržnih centara, avio-prevoznika i škola, na red su došli mediji, odnosno Kurir, koji se nije svrstao ni na čiju stranu, već odmereno i profesionalno, u skladu sa dostupnim izvorima, prenosio vesti iz Ukrajine. Cilj terorista je širenje straha, a mislim da su Kurir i Adrija medija grupa već pokazali da ih pritisci i pretnje nikada neće skrenuti sa puta izveštavanja u interesu javnosti i države Srbije - kazao je Momirović.

Istog je mišljenja i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Nikola Nikodijević
foto: Filip Plavčić

- Ovo je očigledno pokušaj zastrašivanja medija koji od početka rusko-ukrajinske krize krajnje objektivno izveštava, ne stavljajući se ni na čiju stranu već prenosi samo objektivno stvarna dešavanja. Znajući vas, znam da Kurir neće popusti pod ovim pritiscima i da će nastaviti, kao i do sada, da radi profesionalno i objektivno - kazao je Nikodijević.

Šef poslaničkog kluba SPS u Skupštini Srbije Đorđe Milićević kaže da je očigledno reč o organizovanoj akciji koja bi trebalo da usadi nervozu i strah.

- Nije slučajnost udar na profesionalno, objektivno i istraživačko novinarstvo, jer definitivno je cilj da istina nije interes onih koji to rade - jasan je on.

Đorđe Milićević, Bogdan Stojanović, Martin Bežinjarević
foto: Kurir

Podsetimo, dojava o postavljenoj bombi stigla je u nedelju uveče putem mejla na adresu portala Kosovo-onlajn. Svi zaposleni koji su se zatekli u zgradi momentalno su evakuisani, a policijske ekipe brzo su stigle na lice mesta i, nakon detaljne pretrage, ustanovile da se radi o lažnoj dojavi, nakon čega su se zaposleni vratili na svoja radna mesta.

Darko Obradović

Hitno stati na put ovome

Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost ukazuje da slanje pretećih poruka na adrese medija, a naročito lista kao što je Kurir, koji je najobjektivniji medij u Srbiji po pitanju izveštavanja o rusko-ukrajinskoj krizi, može predstavljati vid pritiska na uređivačku politiku tog medija.

- Ono što je dodatno opasno, ako se ovakve pretnje i dojave omasove u pravcu medija, one direktno utiču na slobodu govora u jednom društvu, te je važno da svi oni koji bi na ovakav način da guše slobodu govora budu otkriveni i procesuirani jer naše društvo očito ima izloženost hibridnom dejstvu u više slojeva, a jedan od njih je i manipulisanje javnim mnjenjem - jasan je Obradović.

Naslovna 05.31.2022.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

U UTORAK, 31. MAJA, U DNEVNOM IZDANJU KURIRA OČEKUJU VAS DVA POKLONA! DOBIĆETE POKLON IZNENAĐENJA plus dodatak STARS!

Poklon
foto: Kurir

Kurir i ovog utorka svoje čitaoce daruje poklonom iznenađenja.

Uz dnevno izdanje novina očekuje vas neki od naših poklon iznenađenja.

Kao drugi poklon dobićete dodatak Stars.

Otkrivamo sve što poznati žele da sakriju, vruće vesti i stare tajne, plus čekaju vas ekskluzivni intervjui i paparaco fotke!

Stars 05.31.2022.
foto: Kurir

Ekipa Kurira/ Foto/Source:ADRIA MEDIA GROUP

Čitajte KURIR!

Bonus video:

02:39

HOĆE DA NAS UVUKU U RAT! Vesić: Dojava o bombi u zgradi ADRIA MEDIA GROUP je UDAR NA MEDIJE jer oni prenose ISTINU O UKRAJINI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track