BEOGRAD IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA: Dejan Vuk Stanković i Rajić o poziciji Srbije na novoj geopolitičkoj i energetskoj mapi Evrope
Foto: Kurir televizija

usijanje

BEOGRAD IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA: Dejan Vuk Stanković i Rajić o poziciji Srbije na novoj geopolitičkoj i energetskoj mapi Evrope

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandra Vučića sastao se danas sa Violom fon Kramon, poslanicom Evropskog parlamenta i izvestiteljkom EU za Kosovo i komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem.

Viola fon Kramon
foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

Teme razgovora su ekonomska situacija, evropske integracije Srbije, problemi u dijalogu sa Prištinom, kao i regionalna situacija i inicijativa za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

Predsednik Aleksandar Vučić je nakon telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom postigao dogovor o ceni gasa koja je ubedljivo najniža u Evropi i takav ugovor trajaće pune tri godine.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen

Posle telefonskog razgovora Vućića i Putina, u Beograd 7. juna stiže i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov. To će biti prva poseta jednog visokog ruskog zvaničnika od početka rata u Ukrajini, i pretpostavlja se da će teme energetskog snabdevanja, situacije u Ukrajini, i sankcija i tom prilikom biti u prvom planu.

Poseta Lavrova će uslediti samo nekoliko dana pre posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Srbiji.

usijanje
foto: Kurir televizija

Kakva je pozicija Srbije na novoj geopolitičkoj i energetskoj mapi Evrope? Da li se u Beogradu vodi diplomatska bitke između EU i Rusije? Zašto su sankicije Rusiji tačka svetskih podela? Šta sledi nakon Vučićevog dogovora o gasu sa Putinom?

Na sva ova pitanja odgovor su dali gostujući u emisiji "Usijanje" na Kurir televiziji direktor Centra za društvenu stabilnost Predrag Rajić i politički analitičar prof. Dejan Vuk Stanković.

- Moramo biti svesni jedne činjenice, svojevremeno su svi citirali Kisindžera da kada govorimo o velikoj Evropi, ko predstavlja veliku Evropu? Naš predsednik je poslednjih par godina postao izrastao u gospodara Zapadnog Balkana. Mi imamo mnogo veći uticaj sada i ugled. Naša država je najvažnija država na Zapadnom Balkanu. Svi uvažavaju Vučića jer je stvorio respektabilnu državu, mislim da je i on sam kao ličnost interesantan zvaničnicima. Možemo da primetimo da Makron poziva Vučića u Pariz, dolazi u Srbiju i govori na srpskom. On uvažava jako predsednika, njega zanima Vučićevo mišljenje. Da ne govorimo o Putinu, Si Đinpingu, Boris Džonson takođe najavljuje posetu Beogradu. Vučić je veliki državnik - rekao je Rajić.

usijanje
foto: Kurir televizija

Stanković smatra da Zapad zaboravlja liberalne vrednosti koje je i sam stvorio.

- Biću precizan mada je stvar jako komplikovana. Za svetske medije, danas je svet crno beli, znači imamo dodeljene uloge. Ukrajinci su dobri momci, Rusi su zli i stvar je slična onome kako je prikazana u nekadašnjoj Jugoslaviji. To je propaganda ratnog sveta. Propaganda mora da bude crno bela, a tu je naša pozicija nejasna. Nama u Srbiji je jasna jer mi imamo razumevanja i mi kao država ne možemo da uvodimo sankcije jer i sami znamo šta to znači. 10 godina smo mi trpeli sankcije i za tih 10 godina nijedan problem nije rešen, država je osiromašila i razvoj demokratije nije išao u najboljem pravcu. Uništena nam je totalno srednja klasa tokom sankcija - kaže Stanković.

usijanje
foto: Kurir televizija

Pogledajte u videu šta su sve Predrag Rajić i prof. Dejan Vuk Stanković rekli o geopolitičkoj poziciji Srbije:

07:05

BEOGRAD IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA: Dejan Vuk Stanković i Rajić o poziciji Srbije na novoj geopolitičkoj i energetskoj mapi Evrope

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track