Manfred Veber izabran za predsednika Evropske narodne partije, ČESTITKA stigla i od Vučića
Foto: Reuters

KONGRES

Manfred Veber izabran za predsednika Evropske narodne partije, ČESTITKA stigla i od Vučića

Politika -

Kongres Evropske narodne partije (EPP) izabrao je u Roterdamu Manfreda Vebera za predsednika te stranke, saopštio je EPP na svom sajtu. Kako se navodi u saopštenju, Veber, koji je na toj poziciji nasledio Donalda Tuska, dobio je 447 od 502 glasa.

Veber je rekao da je ponosan što je izabran za predsednika najveće političke partije u Evropi i što može da nastavi stopama lidera EPP kao što je Tusk, navodi se na sajtu EPP.

"Mi smo kamen za zaštitu sigurnosti i buduće Evrope", rekao je Veber, inače nemački demohrišćanin, u govoru nakon proglašenja rezultata.

Dugogodišnji član bavarske Hrišćansko-socijalne unije ocenio je da je EPP potrebna EU.

Smatra da, u vremenima ekonomske krize i rata na granicama EU, EPP, kao stranka kompromisa, ima najbolja rešenja za evropske probleme.

Veber je naglasio da se EPP zalaže "za inovacije, a ne ograničenja" u borbi protiv klimatskih promena i da ne želi deindustrijalizaciju i ekonomski neefikasne politike.

EPP je politička grupacija desnog centra čiji je klub poslanika najveći u Evropskom parlamentu.

Veber je od 2014. godine bio predsednik kluba poslanika EPP, a na mestu predsednika EPP nasledio je bivšeg premijera Poljske Donalda Tuska.

Vučić čestitao Veberu

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić čestitao je Veberu na izboru za predsednika Evropske narodne partije.

"Uveren sam da će pod Vašim rukovodstvom progresivne ideje narodnih partija Evrope doživeti novi zamah, kao i da ćemo zajedno raditi na rešavanju izazova koji su pred nama. SNS će Vam u tom poduhvatu biti pouzdan partner", poručio je Vučić na Tviteru.

SNS je, inače, članica EPP.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track