DAČIĆ I LJAJIĆ SE VRAĆAJU U NEMANJINU 11: Fotelje stabilne Selakoviću, Udovičiću, Gojkovićevoj..., a ovo su NAJSLABIJE KARIKE
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

VLADA ŠIROKOG SPEKTRA

DAČIĆ I LJAJIĆ SE VRAĆAJU U NEMANJINU 11: Fotelje stabilne Selakoviću, Udovičiću, Gojkovićevoj..., a ovo su NAJSLABIJE KARIKE

Politika -

Predsednik Vučić najavio novi kabinet do kraja jula, te da bi u njemu trebalo da budu i pripadnici mađarske, bošnjačke, hrvatske i romske manjine. Biće i kadrovskih iznenađenja, ocenjuju stručnjaci

Nova vlada Srbije biće formirana do kraja jula, a prema najavi predsednika Aleksandra Vučića, u nju bi trebalo da bude uključeno više pripadnika mađarske, bošnjačke, hrvatske i romske manjine, kao i predstavnika svih nacionalnosti koji žele dobro Srbiji.

Predsednik je ukazao da je formiranje nove vlade od presudnog značaja, imajući u vidu situaciju u kojoj se nalazimo.

Prognoze

Aleksandar Vučić, polaganje zakletve, Skupština Srbije
foto: RTS Printscreen

- Uveren sam da će nova vlada prihvatiti neke od mojih saveta i molbi i verujem da će mandatar doneti odluku da vlada bude manjinski inkluzivna, da uključimo što više pripadnika mađarske, bošnjačke, hrvatske i romske manjine i predstavnika svih nacionalnosti koji žele dobro ovoj zemlji. Koji imaju samo jednu domovinu, a to je Srbija, koji je beskrajno vole, koji planiraju da žive ovde upravo kao i mi - naveo je Vučić.

A pored manjina, po svemu sudeći, deo nove vlade trebalo bi da bude i nekadašnji ministar i aktuelni šef parlamenta, lider SPS Ivica Dačić. Ako je verovati kladioničarima, on bi mogao da se vrati na čelo Ministarstva spoljnih poslova ili pak MUP. Ministarska stolica, prema brojnim prognozama, smeši se ponovo i aktuelnom ministru spoljnih poslova Nikoli Selakoviću, kao i ministarki pravde Maji Popović, ali i ministarki privrede Anđeli Atanasković, ministru sporta Vanji Udovičiću i ministarki kulture Maji Gojković.

Najslabije karike

Novo-staro ime u ministarskoj fotelji mogao bi da bude i nekadašnji ministar trgovine Rasim Ljajić, kao i Aleksandar Antić, aktuelni direktor "Koridora Srbije", dok se prognozira i da bi dr Danica Grujičić mogla da zameni Zlatibora Lončara na funkciji ministra zdravlja.

Ivica Dačić, SPS, štab
foto: Nenad Kostić

S druge strane, oni koji će se najverovatnije oprostiti od ministarske funkcije, barem prema sve glasnijim šuškanjima, jesu ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, ministar zadužen za brigu o porodici Ratko Dmitrović, ministarka rada i socijalne politike Darija Kisić, te ministar bez portfelja Novica Tončev.

Što se premijerske funkcije tiče, tu najveće šanse ima aktuelna premijerka Ana Brnabić, dok joj za vratom diše ministar finansija Siniša Mali. No, na toj funkciji upućeni vide i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, ali i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

Vladimir Pejić iz agencije "Faktor plus" za Kurir ocenjuje da će buduća vlada biti pre svega širokog spektra.

Vladimir Pejić
foto: Kurir

- Verujem da će pokušati i uspeti da obuhvati što više kategorija, kako manjine, tako i građansku i nacionalnu opciju, jer je zbog situacije u svetu potrebno zajedništvo. Vučić pritom već dugo vodi računa o tome da se manjine ovde dobro osećaju, te je u Srbiji uvek tako uprkos možda dešavanjima u zemljama regiona. Takođe, očekujem i vladu kontinuiteta, pre svega programski, pa i personalno, jer je jasno da je Vučić zadovoljan urađenim u ekonomskom smislu, pa i infrastruktrurno i u sektoru zdravstva, pa ne mislim da će drastično to da se menja. Ipak, personalno verujem da će biti iznenađenja - kazao je Pejić.

Šta kažu "otpisani"

Marija Obradović ministarka državne uprave i lokalne samouprave

- Ne razmišljam o svojoj sledećoj poziciji. U ministarstvu smo radili ozbiljno, posvećeno i imamo rezultate. Doneto je nekoliko ključnih zakona, poput izbornih zakona, zakona o referendumu, o pečatu, o zaštitniku građana i o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Kad imate rezultat, ne opterećujete se pozicijom.

Ratko Dmitrović ministar za brigu o porodici

- Potpuno mi je nevažno hoću li biti ministar i dalje. Nisam se ni rodio ni odrastao kao ministar. Učinio sam koliko je moglo da se učini, donete su nove mere u cilju poboljšanja demografske slike, dopunjeni neki zakoni, otvorene teme o kojima se ćutalo... Za ovih godinu i po bio sam, skupa sa svojim saradnicima, izložen bestidnim lažima, blaćen podmetanjima, opstruiran...

Novica Tončev ministar bez portfelja

- Moj tim i ja smo svakodnevno davali svoj maksimum, bili na terenu, rešavali probleme, bili na usluzi građanima... Siguran sam da će predsednik Vučić odabrati mandatara koji će okupiti prave ljude spremne da još više i bolje rade za Srbiju i sve njene građane. Izazovna i zahtevna vremena traže spremne i odgovorne ljude koji se ne štede u energiji i znanju i koji svoju zemlju uvek stavljaju na prvo mesto.

Tatjana Matić ministarka trgovine

- Rad ministara je javan i podložan kritici javnosti. Mislim da svako ima pravo da iskaže svoj stav o mom učinku u prethodnom periodu. Nije primereno da ocenjujem samu sebe. Umesto toga reći ću samo da smo u sektoru turizma ostvarili brojne rezultate, a samo, primera radi, nakon najteže krize prouzrokovane kovidom tokom 2021. ostvarili smo rekordan, istorijski devizni priliv od turizma od 1,5 milijardi evra.

Štampano izdanje 02.06.2022.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

PROSLAVITE SPASOVDAN UZ KURIR: U četvrtak, 2. juna, poklanjamo ikonu VAZNESENJE GOSPODNJE sa zlatotiskom i molitvom

Poklon
foto: Kurir

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u četvrtak, 2. juna, obeležavaju Vaznesenje Gospodnje, praznik koji je u narodu poznat kao Spasovdan. Tada vas u Kuriru čeka poklon ikona VAZNESENJE GOSPODNJE sa zlatotiskom i molitvom.

Spasovdan je krsna slava grada Beograda, koji time čuva spomen na taj dan 1403. godine, kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a verski praznik za gradsku slavu. Spasovdan je kao slava Beograda obnovljen 1993. godine, kada je ulicama u centru grada prošla litija prvi put posle 46 godina.

Prema hrišćanskom verovanju, vaskrsenjem je Gospod pokazao da je jači od smrti i 40. dana od vaskrsenja njegovi su se učenici nalazili za trpezom. Tog dana im se Hrist ponovo javio i rekao: „Idite po svemu svetu i propovedajte jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje, biće osuđen“, navodi se u Novom zavetu.

Za Spasovdan kao krsnu slavu klalo se jagnje i spremala se cicvara. Inače, naši stari nisu pili mleko od Nove godine do Spasovdana, a verovali su da tog dana ne valja da se muškarci briju, žene da se umivaju, a deca da se kupaju, pa to nisu ni činili. Na Spasovdan nikako ne valja spavati preko dana da se ne bi dremalo čitave godine.

Na taj dan bogatiji su posle odlaska u crkvu pozivali goste na ručak, a manje imućni su nastavljali druženje ispred crkve, gde se narod okupljao i veselio.

Čitajte KURIR!

Ivana Žigić/ Foto/Source:Ministarstvo rudarstva i energetike

Bonus video:

01:56

Vučić o pitanju da li će Ivica Dačić biti novi premijer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track