REŠENJE: Srbija povećava uvoz nafte iz Iraka! Stručnjaci: I našoj državi treba omogućiti izuzetak kao Mađarskoj
Foto: Profimedia

POLITIKA

REŠENJE: Srbija povećava uvoz nafte iz Iraka! Stručnjaci: I našoj državi treba omogućiti izuzetak kao Mađarskoj

Politika -

Za nas je važno da radi Jadranski naftovod (JANAF) i da nafta koju kupimo može da se transportuje tuda, navodi Nebojša Atanacković, komentarišući situaciju nakon sankcija EU prema Rusiji

Zbog novog paketa sankcija EU prema Rusiji, Naftna industrija Srbije (NIS) neće moći da se snabdeva ruskom sirovom naftom preko Jadranskog naftovoda (JANAF). No, snabdevanje, iako po većim cenama, moći će da se nastavi iz drugih zemalja, poput Iraka, odakle Srbija i uvozi veće količine sirove nafte nego iz Rusije, ukazuju sagovornici Kurira.

Povećanje zaliha

I iz Ministarstva rudarstva i energetike potvrdili su da se novim paketom sankcija zabranjuje snabdevanje ruskom sirovom naftom preko bilo koje luke, morskim putem, te ukazali da se NIS snabdeva sirovom naftom koja se tankerima doprema do luke Omišalj.

- To znači da više nema mogućnosti da se do Rafinerije u Pančevu više doprema ruska sirova nafta, ali bi NIS mogao da uvozi sve ostale vrste sirove nafte osim ruske, kao što je u prethodnom periodu već uvozio naftu iz Iraka i nekih drugih zemalja - naveli su iz ministarstva.

nafta, cisterne
foto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia

Naglasili su i da će se u narednom periodu raditi i na povećanju zaliha sirove nafte, koje bi, kažu, uz stabilne rezerve naftnih derivata, dale dodatnu sigurnost u slučaju poremećaja na tržištu.

A ako je suditi po zvaničnim podacima, naša država poslednjih meseci već povećava uvoz, pa je tako vrednost uvoza nafte i derivata za četiri meseca povećan sa 450 na 1.010 miliona dolara, a prirodnog gasa sa 203 na 1.061 milion dolara.

- Iz ovih podataka se ne može pak zaključiti koliko je rast vrednosti uvoza posledica povećanih cena, a koliko je više uvezeno da bi se napravile zalihe ukoliko se spreči snabdevanje - ukazuje ekonomista Miroslav Zdravković.

Ističe i da se sirova nafta većinom nabavlja u Iraku, pa tek onda iz Rusije i Kazahstana, dok se benzin, dizel i motorna ulja nabavljaju sa svih strana.

Miroslav zdravković
foto: Medija Centar

- Ukoliko se onemogući NIS snabdevanje, onda je moguće da skoči uvoz za dve do tri milijarde dolara iz svih ovih susednih i udaljenijih zemalja. Ukoliko pak one budu u problemu da snabdeju matična tržišta, onda ćemo mi biti u dvostrukom problemu - da nema prerade nafte, ali ni tuđe prerađene nafte - kaže Zdravković.

Pomoć prijatelja

Stručnjak za energetiku Stevica Deđanski kaže za Kurir da postoji nada da evropske zemlje ipak izađu u susret Srbiji po ovom pitanju.

- Činjenica je da imamo silne evropske prijatelje, barem tako govore, da cene principijelan stav Srbije i to što smo na evropskom putu. Zato očekujem da naprave izuzetak po pitanju ove zabrane uvoza sirove nafte iz Rusije, jer smo zavisni od te nafte. Kao što su imali razumevanja za Mađarsku, tako bi mogli sada da imaju i za Srbiju, pogotovo imajući u vidu da imamo specifičnu situaciju jer je NIS ruska kompanija. U suprotnom ćemo morati da kupujemo po većoj ceni iz drugih izvora i svakako će biti komplikovano - navodi Deđanski.

Usijanje dana, Stevica Deđanski
foto: Kurir

Nebojša Atanacković, dugogodišnji član Upravnog odbora "Nafte" a. d., takođe ukazuje da je sirova nafta berzanska roba, kao i da je dosad nismo kupovali samo od Rusije.

- I sam NIS kupuje i iz drugih izvora, a ne samo iz Rusije. Ono što je za nas važno jeste da radi Jadranski naftovod i da nafta koju kupimo može da se transportuje tuda. Drugi način je da nam dozvole uvoz preko Mađarske, naftovodom Družba, pošto je već Mađarima dozvoljeno tim kanalom da dopremaju - kaže Atanacković za naš list.

Nebojša Atanacković
foto: Beta Milan Obradović

Uvoz sirove nafte u Srbiju u 2021. Država Vrednost u hiljadama dolara

  • Irak 755.000
  • Ruska Federacija 330.998
  • Kazahstan 204.516
  • Norveška 46.193
  • Rumunija 4.147
  • Mađarska 52

Ivana Žigić/ Foto/Source:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track