ESKOBAR O OTVORENOM BALKANU: Podržavamo inicijativu, ne gledamo na Balkan kao ratno područje
Foto: Beta

ESKOBAR O OTVORENOM BALKANU: Podržavamo inicijativu, ne gledamo na Balkan kao ratno područje

Politika -

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je danas da SAD podržavaju Otvoreni Balkan kao ekonomsku inicijativu usmerenu na stvaranje većih mogućnosti za ljude u regionu.

"SAD podržavaju da Otvoreni Balkan ostane ekonomska inicijativa. To nije politički projekat, već važan ekonomski projekat i važno je da to ostane i da se fokusiramo na stvaranje mogućnosti za ljude u regionu", rekao je Eskobar u video obraćanju učesnicima samita Otvorenog Balkana u Ohridu.

On je rekao i da prekogranična saradnja na Zapadnom Balkanu treba da bude usmerena ka većoj evropskoj integraciji i ponovio da SAD podržavaju sve incijative koje približavaju region EU i promovišu stabilnost.

Da bi inicijativa bila uspešna, dodao je Eskobar, neophodno je da bude otvorena za sve i mora da uključi "svih šest zemalja na jednakom nivou".

Eskobar je podsetio na nedavni strateški bilateralni dijalog Severne Makedonije i SAD gde je dogovoreno da će Vašington učiniti sve što je u njegovoj moći da stabilizuju region i stvore nove mogućnosti za gradjane Zapadnog Balkana.

"SAD ne vide Zapadni Balkan iz ugla problema devedesetih godina, već kroz prizmu mogućnosti 21. veka. A mogućnosti na Zapadnom Balkanu su ogromne. Zapadni Balkan je blagosloven odličnim geografskim položajem, divnim resursima, ali i velikim preduzetničkim duhom", rekao je Eskobar.

On je ocenio da Zapadni Balkan ima potencijal da bude centar za obnovljivu energiju što će, kako je rekao, pomoći "hvatanje u koštac" s klimatskim promenama, ;ima kapacitet da bude centar za tečni prirodni gas i da pomogne Evropi da se oslobodi ruskog gasa, a mogao bi biti centar za transport, tehnologije.

Ukazao je da je Zapadni Balkan deo Evrope sa najbržim rastom.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track