STEJT DEPARTMENT O OTVORENOM BALKANU: Sjedinjene Američke Države podržavaju svaku regionalnu inicijativu koja produbljuje saradnju
Foto: Profimedia

ekonomsko osnaživanje zemalja

STEJT DEPARTMENT O OTVORENOM BALKANU: Sjedinjene Američke Države podržavaju svaku regionalnu inicijativu koja produbljuje saradnju

Politika -

Sjedinjene Američke Države podržavaju svaku regionalnu inicijativu zasnovanu na evropskim principima, koja ima za cilj ekonomsko osnaživanje zemalja Zapadnog Balkana i regionalnu saradnju, ističu iz Stejt departmenta.

Reakcija iz američkog Stejt departmenta objavljena je dan nakon što su na samitu u Ohridu predstavnici tri države inicijatorke "Otvorenog Balkana" potpisali sporazume o međusobnom priznavanju diploma i naučnih zvanja i o saradnji u oblasti turizma i kulture, kao i memorandum koji se odnosi na saradnju poreskih uprava u suzbijanju utaje poreza.

Portparol Stejt departmenta nije želeo za Radio Slobodna Evropa da komentariše činjenicu što takozvano Kosovo odbija da bude deo "Otvorenog Balkana" i što ne želi da prisustvuje sastancima, ali je napomenuo da je "bliža i integrisanija saradnja širom Zapadnog Balkana privukla energetske investicije".

"SAD podržavaju ove i druge inicijative, koje produbljuju regionalnu ekonomsku saradnju i unapređuju evropski put", navode iz Stejt departmenta.

"Otvoreni Balkan" je inicijativa Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koja je, u cilju unapređenja regionalne saradnje, pokrenuta oktobra 2019. godine.

(Kurir.rs/Radio Slobodna Evropa)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track