POKUŠAJ PLJAČKE PAROHIJSKOG DOMA U OSOJANU: Kuća sveštenika na meti razbojnika uoči velikog pravoslavnog praznika
Foto: Radio Kim

incident

POKUŠAJ PLJAČKE PAROHIJSKOG DOMA U OSOJANU: Kuća sveštenika na meti razbojnika uoči velikog pravoslavnog praznika

Politika -

Parohijski dom Crkve Svetog arhangela Gavrila u povratničkom selu Osojane našao se prethodne noći na meti razbojnika koji su pokušali da provale u ovaj objekat.

- Njihov naum primetio je mesni paroh koji ih je sprečio u tome. Do pljačke ovog objekta dolazi uoči dana kada vernici obeležavaju veliki pravoslavni praznik Svete Trojice, a pomenuti parohijski dom već se nalazio na meti vandala i razbojnika, ali nažalost počinioci nisu privedeni pravdi - saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Ovo je treći u nizu zabeleženih incidenata prema Srbima na prostoru Кosova i Metohije za poslednja 24 sata, prethodno su opljačkane dve srpske prodavnice u Velikoj Hoči, a raseljenim vernicima je zabranjeno da prisustvuju slavi u Mušutištu.

Ova serija napada i incidenata pokazuje da je po sredi novi talas etnički motivisane netrpeljivosti prema Srbima i svemu srpskom na КiM i da je bezbednosna situacija u pokrajini na velikom ispitu koji treba da položi međunarodna zajednica i izdejstvuje da pravo i pravda na КiM budu primenjeni i kada su Srbi u pitanju.

Ako Srbi ne mogu da obeleže slavu, ako im se pljačka imovina i time ugrožava egzistencija i skrnave njihove svetinje, to pali dodatni alarm o ugroženosti srpskog naroda koji živi južno od Ibra i obaveza je međunarodne zajednice da zid ćutanja zamene konkretne akcije i dela.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track