DESETAK SRBA IZ PRIŠTINE I RASELJENIH OBIŠLO NA ZADUŠNICE GROBOVE SVOJIH BLIŽNJIH: Korov i tragovi polomljenih spomenika
Foto: Printskrin RTS

DESETAK SRBA IZ PRIŠTINE I RASELJENIH OBIŠLO NA ZADUŠNICE GROBOVE SVOJIH BLIŽNJIH: Korov i tragovi polomljenih spomenika

Politika -

Na gradskom groblju u Prištini, najvećem pravoslavnom groblju na Kosovu i Metohiji, desetak Srba iz tog grada i raseljenih, obišlo je na Zadušnice grobove svojih bližnjih.

Groblje je uoči Duhovskih zadušnica delimično očišćeno, a gradske vlasti veći deo groblja i dalje ostavljaju zaraslo u korov. Porušeni spomenici i dalje svedoče o vandalizmu tokom protekle dve decenije.

Zadušnice, KIM
foto: Printskrin RTS

Na Kosovu i Metohiji gotovo da nema pravoslavnog groblja u većim sredinama koje je ostalo zaštićeno a nadgrobni spomenici neporušeni.

Slika groblja u Prištini identična je kao i u Mitrovici, Đakovici, Gnjilanu, Peći, Prizrenu.

Prištinski paroh Staniša Arsić pozvao je danas raseljene da na Zadušnice obiđu grobove svojih pokojnika, jer iz godine u godinu to sve ređe čine.

Zadušnice, KIM
foto: Printskrin RTS

"Apelujem na naše vernike koji su silom prilika odseljeni i raseljeni iz Prištine da zadušnice budu dani kada će oni obići ovu svetinju – groblje, njihove pretke, njihove grobove, napominjem da sve ono što oni sada u Prištini imaju to je ostavština njihovih predaka. Zato i treba da dođu, da obiđu grobove, pomole se za njih i upale sveću tri puta godišnje", kaže Staniša Arsić, prištinski paroh.

Nažalost, kaže paroh, naš apel ne dolazi do ušiju svih.

"I kao što vidite da ih je mali broj ovde, njih desetoro, a trebalo bi da ih bude na stotine da obiđu svoje grobove i upale sveću za svoje pokojnike", rekao je paroh.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja