LOBIRA ZA NEZAVISNO KOSOVO: Rama pozvao Ukrajinu da preispita priznanje i pošalje pravu poruku
Foto: Printscreen/Facebook/Edi Rama

koristi priliku

LOBIRA ZA NEZAVISNO KOSOVO: Rama pozvao Ukrajinu da preispita priznanje i pošalje pravu poruku

Politika -

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da Ukrajina nije priznala kosovsku nezavisnost, a da je uprkos tome Kosovo od početka sukoba podržalo Ukrajinu i uvelo sankcije Rusiji, prenosi Albanijan post.

"Morate preispitati priznanje Kosova jer oni to zaslužuju", poručio je Rama tokom govora na sastanku sa premijerom Ukrajine Denisom Šmihalom.

Tako je još jednom skrenuo pažnju na Kosovo, podsećajući da Ukrajina još nije priznala kosovsku nezavisnost.

"Bilo bi dobro da Ukrajina pošalje pravu poruku o novoj evropskoj stvarnosti koju želimo da izgradimo", poručio je Rama.

Prema rečima šefa albanske vlade, Kosovo je dokazalo da nije talac prošlosti.

Prethodno je, na konferenciji za novinare sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, Rama izjavio da postoji i "šesta zemlja na Zapadnom Balkanu, koju Ukrajina još nije priznala, a koja je, uprkos tome, uvela sankcije i dala punu podršku Kijevu".

Takođe, albanski premijer je poručio Zelenskom da zemlje Zapadnog Balkana nemaju problem sa davanjem statusa kandidata Ukrajini.

Rama je naglasio da svih pet zemalja Zapadnog Balkana koje su članice Ujedinjenih nacija, podržavaju Ukrajinu, bez obzira na njihov odnos sa Rusijom.

"Zapadni Balkan ima pet zemalja u Ujedinjenim nacijama. Svi su na strani Ukrajine, bez obzira na kontekst i odnose sa Rusijom, jer je potpuno drugačije kako mi vidimo svet u odnosu na Rusiju", zaključio je on.

Kurir.rs/Kosovo onlajn

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track