VLADA SRBIJE OGRANIČILA IZVOZ ŽITARICA NA 3 MESECA: Mlinarima će dug biti isplaćen, otvorena još dva granična prelaza
Foto: Dado Đilas

sednica četvrtkom

VLADA SRBIJE OGRANIČILA IZVOZ ŽITARICA NA 3 MESECA: Mlinarima će dug biti isplaćen, otvorena još dva granična prelaza

Politika -

BEOGRAD - Vlada Srbije izmenila je danas Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i u cilju olakšanog izvoza uvela kvantitativno ograničenje izvoza na tromesečnom nivou, umesto na mesečnom, saopštila je danas Kancelarija za saradnju sa medijima.

Vlada je, na današnjoj sednici kako je navedeno, donela Uredbu o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima brašna i za te namene opredelila 160 miliona dinara.

Podrška će se odnositi na proizvodjače registrovane za obavljanje delatnosti mlinarstva na dan 15. novembra 2021. godine, a koji su isporučivali brašno u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, tipa "T-400 glatko" i "T -500".Na taj način biće, kako je navedeno, održan dosadašnji obim proizvodnje brašna i sprečen potencijalni poremećaj na tržištu koji bi mogao da izazove nestašice.

Usvojena je i Uredba o kriterijumima za dodelu podsticaja poslodavcima koji zapošljavaju novonastanjena lica u Srbiji.

"Uredba predstavlja važnu meru za prilagodjavanje poslodavaca novim uslovima poslovanja na medjunarodnom konkuretnom tržištu u periodu značajne inflacije", navedeno je u saopštenju.Dodaje se da će Uredba omogućiti podsticaje domaćim poslodavcima uz zadržavanje jednakog fiskalnog opterećenja, kako bi zarade koje isplaćuju stranim državljanima ili domaćim povratnicima, kao i licima obrazovanim u inostranstvu, bile konkurentne zaradama inostranih poslodavaca. Uredba će, kako je navedeno, obezbediti razvoj Srbije kao relevantnog učesnika na medjunarodnom tržištu, kroz podršku konkurentnosti domaćih poslodavaca, a istovremeno će uticati na poboljšanje demografske slike u Srbiji.

Na sednici je doneta odluka o otvaranju sezonskog graničnog prelaza za međunarodni vazdušni saobraćaj putnika "Ponikve" u periodu od 1. aprila do 31. oktobra ove godine u cilju pojednostavljenja procedura za realizaciju medjunarodnih letova.

Kako je u ovom periodu povećan broj turističkih manifestacija, otvaranjem ovog graničnog prelaza značajno bi se povećao i broj medjunarodnih letova, što bi predstavljalo značajnu ulogu u privlačenju i održavanju ekonomskih aktivnosti u regionu Zapadne Srbije, pa samim tim i povećanje nivoa zaposlenosti i razvoj investicija.

Na današnjoj sednici doneta je i Odluka o otvaranju stalnog graničnog prelaza za medjunarodni vodni saobraćaj putnika i roba sa svim inspekcijskim službama "Bačka Palanka", čime će biti omogućeno efikasnije sprovodjenje graničnih procedura domaćih i stranih brodova na tom graničnom prelazu na reci Dunav.

Time će se, kako je navedeno, stvoriti uslovi za obavljanje granične kontrole svih plovila na ulasku u Srbiju koja dolaze iz pravca Madjarske i Hrvatske, kao i svih plovila na izlasku iz Srbije.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track