VOLEO BIH DA DO PROTESTA NE DOĐE! Branko Ružić: Ne bi me iznenadilo da 1. septembar opet započne štrajkom prosvetnih radnika
Foto: ministarstvo prosvete

Ministar prosvete i nauke

VOLEO BIH DA DO PROTESTA NE DOĐE! Branko Ružić: Ne bi me iznenadilo da 1. septembar opet započne štrajkom prosvetnih radnika

Politika -

Uvek sam i uvek ću biti za razgovor i dijalog i sa sindikatima prosvete sam uvek razgovarao i gledao da iznađemo najbolje rešenje. Voleo bih da do protesta ne dođe, jer smo se zajedno borili za mnogo toga

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kaže da se ministarstvo na čijem je čelu tokom protekle školske godine trudilo i borilo da pruži najbolje našoj deci. On ističe da se i u uslovima pandemije nastava odvijala gotovo nesmetano. I taman kad smo izlazili iz problema s kovidom, dočekala nas je serija lažnih dojava o bombama. Ružić ne očekuje ni ove godine, kako što je nekad ranije bio slučaj, probleme na maloj maturi kad je reč o curenju testova.

Tim za praćenje škola me je izvestio da je u ovoj školskoj godini bilo samo 0,6 odsto onlajn nastave u osnovnim, odnosno dva odsto u srednjim školama. Upravo ovi podaci govore koliko smo se borili da pružimo najbolje našoj deci, što je svakako učenje u samim školama, uz istovremenu maksimalnu zaštitu zdravlja i učenika i zaposlenih - kaže u intervjuu Kuriru ministar Ružić i dodaje da je tokom njegovog mandata dosta uloženo u infrastrukturu, ali i u podršku razvoju nauke i tehnologije.

Proširili smo kapacitete predškolskih ustanova, kako bi se smanjile liste čekanja i povećao obuhvat dece. Dogradnjom i rekonstrukcijom učeničkih i studentskih domova proširujemo kapacitete i omogućavamo bolje uslove za boravak učenika i studenata. Takođe, kako bismo unapredili uslove za rad i učenje, gradimo nove zgrade fakulteta. Nauka i inovacije su ključne za konkurentnost i razvoj naše zemlje. Zato smo osnovali Institut za veštačku inteligenciju, započeli izgradnju zgrade centra izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede - Biosens instituta, osigurali stalnu podršku naučnicima i istraživačima kroz Fond za nauku i Fond za inovacionu delatnost, a istovremeno obezbeđivali stipendije za nadarene studente i naučnike. Naravno, zadovoljan sam što je usvojena i nova Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030, kao i Strategija naučnog i tehnološkog razvoja do 2025. godine „Moć znanja“ - ističe Ružić.

Posle korone i svih muka i nedaća koje je ova bolest izazvala u organizovanju nastave i sprovođenju plana i programa, obrazovanje se sad suočava s novim problemom, dojavama o podmetnutim bombama u školama i na fakultetima. Kako ministarstvo rešava ovaj problem, pogotovo u trenutku kad su aktuelni mature i prijemni ispiti?

Glomazni sistem, kakav je prosveta, uvek će biti pun izazova, to je očigledno i njegov najveći kvalitet je upravo taj što su svi u njemu okupljeni oko istog cilja - da su nam sva deca bezbedna, srećna i najbolje moguće edukovana. Nažalost, ove dojave o bombama, kao i korona prethodnih godina, nisu nimalo lako rešivi izazovi, već su oni koji sadrže tendenciju potpune blokade nastave. Srećom, uz našu dobru internu koordinaciju i izuzetnu saradnju s kolegama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, i pored ovih pretnji uspevamo da održimo sve redovne aktivnosti i privedemo školsku godinu kraju. I to ćemo učiniti, uprkos malicioznim željama onih koji čine nedopustivo i vrše atak na našu mladost, budućnost našeg društva.

NOVOJ VLADI

Još je rano da se govori o sastavu

Predstoji nam formiranje vlade. U Beogradu je formirana većina. SNS i SPS su na lokalu nastavili saradnju. Da li će to biti preslikano i na republičkom nivou? Nadate li se ostanku u vladi? Prema procenama kladionica, gotovo sigurno ostajete.

Očekujem da buduća vlada bude formirana na državotvornoj platformi, koja će značiti unapređenje društva socijalne pravde, ekonomski razvijene Srbije, baštinjenje evropskih vrednosti i afirmaciju i očuvanje svih nacionalnih i identitetskih karakteristika. Međutim, imajući u vidu da zvanični rezultati još uvek nisu objavljeni, pa samim tim formalno izbori nisu završeni, preuranjeno je govoriti o budućem političkom sastavu vlade, a posebno uzimajući u obzir velike izazove s kojima se Srbija suočila i s kojima će se suočavati, na spoljnopolitičkom planu pre svega. Uvek sam bio vođen time da je najvažnije da tim postiže rezultate u interesu građana, a ne da se insistira na htenju i željama bilo kog pojedinca.

Ukoliko ipak SPS ne uđe u vladu ili vi ostanete bez funkcije, čime biste se bavili?

Političar koji na odgovoran način sagledava interes društva u kojem daje svoj maksimum i doprinos razvoju nije u poziciji da menja svoj pristup u zavisnosti od toga da li je na vlasti ili u opoziciji. Uvek sam lično imao jasan stav i u kontinuitetu težio da pomognem stvaranju vrednosnog okvira koji je najbolji za naš narod.

Poslednjih nekoliko godina mala matura je zadavala velike probleme organizatorima, a pitanja s testova su dospevala do učenika pre zvaničnog polaganja. Možemo li očekivati da će ove godine biti drugačije i da zvanični testovi neće dospeti u javnost pre dana kad bude predviđeno polaganje male mature?

Svake godine dodatno se radi na tome da se svi procesi u okviru te aktivnosti unaprede kako bi se izbegli mogući propusti. Održavamo redovne sastanke s predstavnicima zavoda, MUP, „Pošte“, Kancelarije za IT, „Batuta“, FON, načelnicima školskih uprava, direktorima škola i drugima. Precizno se zna ko je za šta odgovoran u lancu i kakve su mere zaštite, pa i kazne ukoliko nekome padne na pamet neko nepočinstvo. Pre dve godine veliki deo posla smo digitalizovali, uveli Državni printing centar, gde se štampaju testovi, kao i skening centre i imamo digitalno pregledanje testova, što omogućava viši kvalitet i povećava brzinu pregledanja uz istovremeno smanjenje broja pregledača. Prošle godine nije bio niti jedan problem, a ne očekujem ga ni ove godine.

O pokojnom kolegi

Srbija je drugačija i siromašnija bez Mrke

Prošlo je šest meseci od smrti počasnog predsednika SPS Milutina Mrkonjića. Poznato je da ste bili izuzetno bliski. Da li vama lično nedostaje? Da li vam fale njegovi saveti iz bogatog životnog i radnog iskustva? Da li nedostaje stranci? Kakav je SPS bez Mrke?

- Srbija je drugačija, različita i siromašnija bez Milutina Mrkonjića. Za mene lično, niti će on niti njegove dragocene dosetke, saveti, ponekad i šeretske psovke nestati iz života svih nas. On je zapisao svoje ime i prezime krupnim slovima u našoj istoriji i uvek će biti s nama.

Milutin Mrkonjić
foto: Damir Dervišagić

Da li je predviđeno povećanje plata zaposlenima u prosveti ili će i ova školska godina, kao i mnoge ranije, početi štrajkom nastavnika?

Ne bi me iznenadilo da i ovaj 1. septembar tradicionalno započne u tom maniru imajući u vidu da sindikati već godinama iznose svoje stavove početkom školske godine. Uvek sam i uvek ću biti za razgovor i dijalog i sa sindikatima prosvete sam, kao i sa drugim ciljnim grupama gde god da sam radio, uvek razgovarao i gledao da iznađemo najbolje rešenje. Možda nisam mogao da obezbedim sve što su tog trenutka hteli, ali dijalog je bio uvek baziran na iskrenom odnosu i uz poštovanje. Voleo bih da do protesta ne dođe, jer smo se zajedno borili za mnogo toga, ali, naravno, svi zakonski omogućeni mehanizmi za sindikalnu borbu su tu.

Boško Vukčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track