NOVINARI TOLIKO SPOPALI ŠOLCA NA ULAZU U SALU, DA JE ČAK PREVRNUO OČIMA Pitali ga o Zapadnom Balkanu, ovako im odgovorio (FOTO)
Foto: EPA/Stephanie Lecocq, Printscreen/Youtube

samit eu - zapadni balkan

NOVINARI TOLIKO SPOPALI ŠOLCA NA ULAZU U SALU, DA JE ČAK PREVRNUO OČIMA Pitali ga o Zapadnom Balkanu, ovako im odgovorio (FOTO)

Politika -

BEOGRAD/BRISEL - Dolazak nemačkog kancelara Olafa Šolca na početak samita EU-Zapadni Balkan izazvao je veliko interesovanje novinara koji su ga prosto spopali da im odgovori na brojna pitanja.

On je na samom početku naglasio važnost današnjeg dana jer se države Zapadnog Balkana već 20 godina bore za mogućnost da uđu u evropsku porodicu. On je dodao da je Severna Makedonija čak i ime promenila kako bi dobila mogućnost za pridruživanje EU.

1 / 3 Foto: EPA/Stephanie Lecocq

- Najvažnije pitanje jeste da svi radimo složno i zajedno kako bi zemlje Zapadnog Balkana dobile istinsku priliku da postanu članice EU jer su veoma vredno radile na tome - zaključio je Šolc na engleskom posle molbe da se posle duge izjave na nemačkom obrati i na engleskom jeziku.

On je dodao da zemlje zapadnog Balkana moraju da imaju realnu šansu za članstvo u EU: Građani Zapadnog Balkana čekaju već gotovo 20 godina na šansu da budu članice EU. On je dodao da današnji razgovori treba da predstavljaju kredibilno obećanje kao i da će Nemačka raditi na tom cilju.

- Naš zajednički zadatak je, kako je dodao, da to postane i nešto što će se zaista dogoditi - zaključio je Šolc.

Kurir.rs/SĐP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track