PREDSEDNIK VUČIĆ IZ BRISELA: Treba prihvatiti Makronovu inicijativu! 2.629 članaka u evropskim medijima protiv Srbije
Foto: Pink Printscreen

zajednička konferencija sa ramom i kovačevskim

PREDSEDNIK VUČIĆ IZ BRISELA: Treba prihvatiti Makronovu inicijativu! 2.629 članaka u evropskim medijima protiv Srbije

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Brisela na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim, posle Samita EU - Zapadni Balkan.

Obraćanje predsednika Vučića:

"Pre svega hvala što ste došli na našu konferenciju. Dimitar i Edi govorili u ime svojih država, i ja ću u ime Srbije. Danas se još jednom ništa nije dogodilo. I Albanija i Severna Makedonija su zaslužili početak pregovora".

"Ako sprovedete analizu naše saradnje sa EU, videćete da u poslednja 4 meseca Srbija povećala trgovinu sa EU za više od 30 odsto, dostići ćemo 40 milijardi evra ove godine, što nije mala cifra. Možete zamisliti koliko je to značajno za zemlju kao što je Srbija".

Aleksandar Vučić, Brisel
foto: Pink Printscreen

"Neizmerno smo zahvalni Šarl Mišelu i svima onima koji su nas podržali na našem evropskom putu. Diskutovali smo o svemu i zato je potrebno da prihvatimo inicijativu Makrona, a ona će značiti formiranje nove političke zajednice. To je dobar način za nas da se naš glas čuje".

"Lideri EU su nas danas slušali tri, četiri sata".

"Hrvatski mediji su apostrofirali da postoji veliki pritisak na Srbiju zbog ruskog pitanja. Ja to ne krijem. Ja sam bio jedan od poslednjih govornika".

"2.629 članaka odštampano je u evropskim medijima o Srbiji nakon ruskog napada kako Srbija ugrožava ceo region Zapadnog Balkana. Da li ste ikada čuli izvinjenje zbog tih izmišljotina. Ja moram da brinem o našim nacionalinim interesima".

Ističe da je u obavezi da se ponaša u skladu sa zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednosti i zahvalan je onima iz EU koji su želeli da nas čuju.

Kaže da formiranje Otvorenog Balkana nije ideja Viktora Orbana, ali ni Vladimira Putina.

"Tri balkanske nacije su sele i pronašle su rešenje, barem za neke od naših problema. Da li je to zabranjeno i da li bi to trebalo zabraniti?", pitao je Vučić.

Predsednik je dao obećanje evropskim kolegama da će uraditi sve što je moguće da postignemo evropske standarde.

Aleksandar Vučić, Brisel
foto: Pink Printscreen

Upitan da li je bilo istorijskih odluka danas, Vučić je odgovorio:

"Sve što sam danas rekao, rekao sam javno i otvoreno. Za nas je danas bilo važno, iako nije bilo konkretnih rezultata za Zapadni Balkan, da je bilo otvorenih diskusija, što se ne sme potceniti".

"Severna Makedonija i Albanija nisu dobile datume, Priština nije dobila viznu liberalizaciju, a BiH nije dobila status kandidata".

"Mi smo kritikovani od mnogih članica zbog rusko-ukrajinskih odnosa".

"Ja sam prošao kroz izbore u svojoj zemlji i neću pominjati opoziciju. Budućnost je u našim rukama. Ako počnemo da se povezujemo i integrišemo, ako ćemo da obezbedimo slobodan protok robe i ljudi, učinićemo mnogo za sve nas. Moramo da ubrzamo procese, da budemo posvećeniji, ako želimo konkretnije rezultate".

"Skoro sat sam imao diskusiju sa predsednikom Francuske, potom i kancelarom Austrije, Otvoreni Balkan ima budućnost. Ali ovo što se dogodilo Severnoj Makedoniji i Albaniji zaista nije fer. Ne smemo da kukamo, moramo da nastavimo da se menjamo na bolje".

"100 puta smo pozivali druge zemlje. Uvek se postavljalo samo jedno pitanje, gde su bili drugi. Naravno, imali smo pritisak od mnogih velikih zemalja i njihovih lidera. Postali smo snažniji jer verujemo u sebe. Svi znamo da nam je potrebno da održimo mir u regionu. Pogledajte samo jedan dan u Ukrajini. Ja to ne želim ovde da vidim".

Brisel, Aleksandar Vučić
foto: RTS Printscreen

Na pitanje zašto je ovde, Vučić je odgovorio:

"Mi smo zajedno. Verujem da će se moje kolege složiti, da je u najmanju ruku ovo za mene bilo manje neprijatno iskustvo nego za njih. Hteo sam da pokažem našu posvećenost i podršku Albaniji i Severnoj Makedoniji".

"Videćete ko će na zimu prvi pružiti podršku vašim zemljama, kao što ja očekujem pomoć od suseda".

Aleksandar Vučić, Brisel
foto: Pink Printscreen

KOVAČEVSKI: Veto Bugarske je udarac za kredibilitet EU

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da u kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu proširenje EU na Zapadni Balkan treba posmatrati kao ulaganje u bezbednost EU.

"Ruska agresija na Ukrajinu je pretnja za sve zemlje u regionu i u tom kontekstu proširenje EU na Zapadni Balkan treba posmatrati kao neophodnost, ali i ulaganje u bezbednost EU", rekao je Kovačevski.

On je izrazio nezadovoljstvo Severne Makedonije dinamikom procesa pristupanja od početka pregovora.

U vezi sa vetom Bugarske na početak pregovora sa Severnom Makedonijom, Kovačevski je rekao da je njegova zemlja kandidat blizu 18 godina i da je situacija sa vetom "udarac za kredibilitet EU".

"Ono što se sada desilo je ozbiljan problem i ozbiljan udarac za kredibilitet EU... Severna Makedonija i Albanija, ali i region, ne mogu da ostanu zaglavljeni u ovoj situaciji zato što jedna država odbija da se koordiniše i otvori nam evropski put", naveo je Kovačevski.

On je dodao da postupak Bugarske samo otvara prostor za "određene treće strane" i da je to "izuzetno važno sa geostrateške tačke gledišta".

Kovačevski je rekao da je vreme za EU da ispuni svoja obećanja pre nego što da nova.

On je dodao da će Severna Makedonija tražiti čvrste garancije i od Bugarske i od EU da Bugarska neće postavljati nove uslove u okviru pregovora i bilateralnom protokolu, koji još nije usklađen.

Kovačevski je naveo da inicijativa Otvoreni Balkan nije zamena za Evropsku uniju.

Dimitar Kovačevski
Dimitar Kovačevskifoto: RTS Printscreen

RAMA: Nije samo Bugarska problem, već umor EU od proširenja

Premijer Albanije Edi Rama izrazio je razočaranje odnosom Unije prema evrointegracijama regiona, navodeći da nije samo Bugarska problem, već to što se EU umorila od proširenja.

Rama je rekao da Severna Makedonija čeka 17 godina na otavarnje pregovora sa EU o članstvu, a Albanija osam godina.

"Od jedne zajedničke vizije i zajednice, EU je postala instrument za pojedinačne članice da stopiraju nešto. Priča sa Bugarskom je sramota. Jedna država nameće nešto svoje, a ostalih 26 ne mogu da urade ništa o tome. Ima dosta navoda da je (predsednik Rusije Vladimir) Putin bolestan, ali ne mogu da kažem da ova kuća ovde deluje zdravo", naveo je Rama.

On je apelovao na lidere EU "da ne ubijaju veru" Albanaca u evropsku budućnost, navodeći da će njegova zemlja ostati na evropskom putu u uverenju da će postati deo EU.

Rama je izrazio žaljenje i što EU još nije liberalizovala vizni režim za građane Kosova.

"Građani Kosova su u vreme diktature u Jugoslaviji mogli slobodno da se kreću. Otkad su oslobođeni, njihovi oslobodioci ih drže kao taoce", rekao je Rama.

Albanski premijer je ponovio da EU treba da ima razumevanja za Srbiju i da nije dobro da zahteva od Beograda da se pridruži svim sankcijama koje je uvela Rusiji.

Rama je kazao da je u Srbiji "realnost potpuno drugačija" i da je na sastanku sa evropskim liderima "pokušao da objasni" da 80 odsto građana Srbije podržava ruskog predsednika Putina.

"Srbija je, protivno svim očekivanjima, tri puta podržala zapadne rezolucije, čak je i glasala za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava. Shvatam zahtev da se traži još više od Srbije, ali ne vidim zašto bi se išlo do tih limita. Srbija nije u pozicji da tako brzo prihvati sve sankcije Rusiji, i to može da dovede do kontraefekata", naveo je Rama.

Edi Rama
Edi Ramafoto: RTS Printscreen

Predsednik Vučić, kao i Rama i Kovačevski, učestvovali su danas na Samitu EU - Zapadni Balkan u Briselu.

Sastanak lidera EU i šest partnera sa Zapadnog Balkana trajao je skoro četiri sata, posle čega je predsednik Vučić imao bilateralni sastanak sa predsednikom Francuske Emanuleom Makronom, a sreo se i sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track