10:37

SUSRET VUČIĆA I ABAZOVIĆA: Da li je poseta Dritana Abazovića početak „relaksacije“ zategnutih odnosa Srbije i Crne Gore?

usijanje

SUSRET VUČIĆA I ABAZOVIĆA: Da li je poseta Dritana Abazovića početak „relaksacije“ zategnutih odnosa Srbije i Crne Gore?

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem, tokom njegove prve zvanične posete Vučić je posle sastanka dao izjave za medije rekavši da su govorili o različitim temama.

Aleksandar Vučić, Dritan Abazović, Vila Mir
foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Sastanku sa predsednikom prethodio je i dug razgovor sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Crnogorski premijer u Beogradu predvodi 11-članu delegaciju u kojoj su i ministri poljoprivrede, finansija i ekologije i urbanizma, Vladimir Joković, Aleksandar Damjanović i Ana Novaković Đurović.

Da li je poseta Dritana Abazovića početak relaksacije zategnutih odnosa Srbije i Crne Gore? Koja pitanja opterećuju odnose Srbije i Crne Gore? Kada će Vlada Crne Gore potpisati Temeljnji ugovor sa Svetim arhijerejskim sinоdom SPC?

kurir tv
foto: Kurir televizija

Na sva ova pitanja odgovor su dali gostujući u emisiji "Usijanje" na Kurir televiziji urednik na portalu RTCG Marko Vešović, politički analitičar Vladimir Dobrosavljević i politički filozof Dragoljub Kojčić.

- Postoji i pitanje ambasadora Crne Gore u Beogradu i bezbednosi. Činjenica da je nekoliko narko kartela koncentrirano u Crnoj Gori je velika opasnost, to ugrožava bezbednost. Jedno od prioritetnih pitanja je i izgradnja auto puta Beograd- Bar. Na kraju, imamo i pitanje Otvorenog Balkana što je sasvim solidno rešenje za pet država - rekao je Dobrosavljević.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Vešović smatra da ostaje pitanje izrućenja Svetozara Marovića.

- Mi ovde u Podgorici smo sa velikom pažnjom pratili kako se situacija odvijala. Ohrabruju nas ti pozitivni tonovi da će se rešavati na problemima. Svesni smo tenzija, premijer Abazović je odlučio da neka ključna pitanja zatvori. Svi imaju neke svoje ideje i koncepcije, premijer je poručio da želi da razreši neka pitanja. Ostaje pitanje saradnje i bezbednosti, što je itekako važno pitanje. Izručenje Marovića je takođe jedno od pitanja, to ostaje. Abazović je srdačnije primljen u Beograd nego Krivokapić prošle godine - kaže Vešović.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Kojčić ističe da politička kompozicija u Crnoj Gori nije jednaka kao u Srbiji.

- U periodu koji je napomenut, odnosi između Beograda i Podgorice mogu opisati sa jednom velikom sinusoidom gde su rasle tenzije ili su bili pritajeno relaksirani. Ovo je detant. odnosno spuštanje tenzija. Politička kompozicija u samoj Crnoj Gori nije tako jednostavna kao u Beogradu. Mislim da su sve poruke koje smo danas čuli idu upravo ka napretku. Abazovićevo prisustvo na Ohridskom samitu je takođe važno - rekao je Kojčić.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

08:23

ŠOKANTNA IZJAVA VUKADINOVIĆA: Milo se vratio na političku scenu! Vladu Zdravka Krivokapića NIJE SRUŠIO DRITAN, VEĆ AMERIKANCI,

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track