PODLE NAMERE: Neke svetske sile preko Kurtija prizivaju haos na Kosovu kako bi pritisle Srbiju da uvede sankcije Rusiji!
Foto: Zoran Šaponjić, Privatna Arhiva, EPA/VALDRIN XHEMAJ

izazivanje napetosti

PODLE NAMERE: Neke svetske sile preko Kurtija prizivaju haos na Kosovu kako bi pritisle Srbiju da uvede sankcije Rusiji!

Politika -

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš smatra da je u novonastaloj situaciji predsednik Srbije Aleksandar Vučić jedini konstruktivan u trouglu Beograd-Priština-zapad.

Komentarišući odluke kosovske vlade da izdaje određene papire umesto srpskih ličnih karata i da ukine naše tablice i uvede one sa oznakom RKS pod pretnjom oduzimanja automobila, Dragaš za Kurir kaže da je to u direktnoj vezi s odbijanjem Srbije da uvede sankcije Rusiji.

Nove preteće poruke Prištine izazvale su još veće napetosti na Kosovu i Metohiji, a Srbiju stavile u još težu poziciju zbog pozadine koja se krije iza odluka o ličnim kartama i registarskim tablicama. Uz pristanak, a moguće i na zahtev najuticajnijih zapadnih sila, kosovski premijer Aljbin Kurti, osim što je opet zgazio na pregovarački proces, zapravo je isporučio Srbiji još žešći pritisak da uvede sankcije Rusiji, ocenjuju sagovornici Kurira.

Aljbin Kurti
foto: Profimedia

Hoće novu „Oluju“

Vlada u Prištini uvela je pravilo da izdaje određene papire umesto srpskih ličnih karata i odlučila da ukine naše tablice i uvede one sa oznakom RKS pod pretnjom oduzimanja automobila. I predsednik Aleksandar Vučić je u svom oštrom obraćanju rekao da ga ne interesuje Kurti, „već oni koji njime diriguju“.

- Ja ih molim da svoju bahatost malo smanje i da poštuju prava onih koje su već ubijali. Nadam se da im ne pada na pamet da to ponavljaju... Albanci su dali rok do 30. septembra za uzimanje kosovskih tablica, što znači da planiraju opšti napad na sever Kosova već 1. oktobra. Kako god ta akcija da bude nazvana, treba znati da ih podržavaju predstavnici Kvinte. Za to imaju podršku pre svega Nemačke i Velike Britanije... Cilj je nova „Oluja“, proterivanje Srba. Nećemo dozvoliti novu „Oluju“ - poručio je Vučić i dodao da će naš odgovor biti „trezven, ali ubitačan, nećemo nikakve vojne akcije da preduzimamo“.

Aleksandar Vučić
foto: Zorana Jevtić

Direktna veza

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže za Kurir da Priština po ko zna koji put pravi opstrukciju, izaziva krizu i blokira dijalog s Beogradom.

- Za mene je bitnije to što Kurti povlači ovakve rigidne poteze uz pristanak, a moguće i na zahtev najuticajnijih država Zapada. Ove odluke direktno izazivaju napetost na Kosovu i stavljaju pod ogroman pritisak srpsku zajednicu, koja s pravom strepi da će biti izložena novom nasilju iz Prištine. Te odluke su u direktnoj vezi sa odbijanjem Srbije da uvede sankcije Rusiji i, ponavljam, to nije pritisak od Kurtija, već od najvećih zapadnih država. Predsednik Vučić je veoma precizno na to upozorio i jako je dobro što je to izneo javno, kao i u razgovoru s Miroslavom Lajčakom, jer Srbija u pogledu dijaloga s Prištinom nema šta da krije i da kalkuliše - objasnio je Dragaš.

Orhan Dragaš
foto: Privatna Arhiva

On napominje da je Kurtijev potez bez sumnje udarac za pregovarački proces.

- Njime se niko neće baviti, prelazimo na teren očuvanja elementarne bezbednosti za srpsku zajednicu na Kosovu. To odugovlačenje i proizvodnja kriza odgovara samo Prištini i njenom jedinom receptu da do cilja dođe proizvodnjom konflikta i haosa. Ako je zapadnim silama zaista stalo da Beograd i Priština dođu do kompromisa, a ja sam ipak uveren da jeste, onda one treba da razdvoje ovo pitanje od svih ostalih, pa i od odnosa prema ruskoj invaziji na Ukrajinu. Uplitanje dijaloga o Kosovu u sve to neće doneti rezultat ni za jednu temu. Predsednik Vučić upozorava na to i ponaša se kao jedini konstruktivni faktor u trouglu Beograd - Priština - Zapad - ocenjuje naš sagovornik.

Nemoć Prištine

Odustali od Interpola

Priština je odustala od apliciranja za članstvo u Interpolu, jer ne može da obezbedi dovoljnu podršku u Generalnoj skupštini ove organizacije u oktobru. Zapadni centri moći su sugerisali kosovskoj vladi da će u slučaju podnošenja zahteva za članstvo ponovo doživeti debakl i da sad nije trenutak da se upuštaju u ovu avanturu. Poslednji fijasko Prištine dogodio se prilikom nedavnog pokušaja da uđe u Savet Evrope.

Uvesti civilnu zaštitu

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za Kurir da je ovaj potez Prištine proizvod već uspostavljene dinamike pritisaka na Srbiju da se zaokruži ono što Zapad želi u vezi s Kosovom.

- I ranije smo bili pod takvim pritiscima, pa smo, nažalost, činili i ustupke. Vreme je da Srbija poništi Briselski sporazum i uspostavi civilnu zaštitu i sve one institucije koje je pre toga imala na severu pokrajine. Jedino tako možemo da zaustavimo ove pritiske i zaštitimo taj deo naše teritorije. Ono što je Vučić rekao sasvim je tačno: oni nas varaju, a kad vas neko vara, i to u kontinuitetu, nema više mesta za priču - poručuje on.

Ana Brnabić, premijerka Srbije

Suština svakodnevnog licemerja

Ana Brnabić, Rio Tinto, Vlada Srbije
foto: Zorana Jevtić

Poštujemo UN rezolucije ili ne? Implementiramo međunarodne sporazume ili ne? Teritorijalni integritet međunarodno priznatih država je nepovrediv ili nije? Međunarodno pravo poštujemo uvek ili kako nam odgovara? Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio je suštinu licemerja koje trpimo svaki dan.

Aleksandar Vulin, ministar policije

Sva odgovornost za sukobe je na Kurtiju i Kvinti

Aleksandar Vulin
foto: Beta

Srbija će nastaviti da se bori za mir, ali sva odgovornost za izazivanje sukoba je na Kurtiju i Kvinti. Gaženje postignutog dogovora u Briselu o tablicama i najava oduzimanja ne samo tablica već i vozila s tablicama koje izdaje Srbija i vozila koje poseduju Srbi, baš kao i nepriznavanje ličnih karti izdatih od priznate i samostalne države Srbije, najava su sukoba koji neće moći da se kontroliše. Kao da su i Priština i Kvinta i EU potpuno poludele i počele da traže nesreću i sukob.

Miroslav Lajčak

Ne smemo da dozvolimo krizu

Miroslav Lajcak
foto: EPA Valdrin Xhemaj

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je juče da je nova situacija u odnosima Beograda i Prištine promenila i planove njegove posete. On nije želeo da komentariše izjavu predsednika Srbije da Priština planira novu „Oluju“ na severu Kosova.

- Došao sam u region da pripremam sledeći sastanak lidera i da govorimo o napretku i normalizaciji odnosa, sada treba da rešavamo ovu situaciju. Ne smemo da dozvolimo da dođe do neke krize.

Naslovna 07.01.2022.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

DANAS VAS ČEKAJU DVA POKLONA UZ DNEVNE NOVINE! KROJAČKE MAKAZE plus dodatak TV Ekran

poklon
foto: Kurir

Dnevne novine Kurir i ovog petka poklanjaju svim čitaocima dva poklona. Dobićete poklon – krojačke makaze plus dodatak TV Ekran.

Pribor za ručni rad je pola posla!

Krojačke makaze će vam mnogo olakšati posao, a njihov kvalitet će uticati na krajnji rezultat vašeg napora.

Vrlo su jedostavne za korišćenje I dolaze u nekoliko boja.

U dodatku TV Ekran pročitajte:

Ivan Zarić: Život i gluma imaju ista pravila. U susret drugoj sezoni serije „Klan“, u kojoj ćemo ga od 2. jula na Superstar kanalu još jednom gledati kao kriminalca Furtulu, ovaj umetnik sa preko tri decenije iskustva seća se i svojih početaka u kultnom „Boljem životu“

Anka Gaćeša Kostić: U sitkomu „Zbornica“ najteže mi je palo plakanje

Miloš Biković: Dobio sam ulogu u prvom filmu snimanom u svemiru

Čitajte KURIR!

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track