PREMIJERKA BRNABIĆ NAJAVILA: Novi razgovori sa radnicima Fijata koji ne žele u inostranstvo! 492 radnika dobila optremnine
Foto: Printscreen/TV Prva

ponuda tri plus jedan

PREMIJERKA BRNABIĆ NAJAVILA: Novi razgovori sa radnicima Fijata koji ne žele u inostranstvo! 492 radnika dobila optremnine

Politika -

Premijerka Ana Brnabić je najavila danas nove razgovore sa radnicima kragujevačkog Fijata koji ne žele da odu na rad u inostranstvo ni pod novim uslovima.

Brnabić je rekla za Televiziju Prva da je sinoć dala nalog svom kabinetu i ministarki Dariji Kisić da zajedno sa kabinetom predsednika Srbije naprave tim koji će otići u Kragujevac.

"Razumemo ukoliko ne žele da prihvate ponudu "tri plus jedan", odnosno da tri meseca rade u inostranstvu a mesec dana budu u Kragujevcu, i želimo da vidmo šta je to šta njih najviše muči i da pokušamo da napravimo ponudu još primamljivijom da bi ostali u Stelanisu", rekla je ona.

Navela je da će u svakom slučaju, u četvrtom kvartalu 2024. u toj kragujevačkoj fabrici sigurno minimalno raditi 1.550 radnika, te izrazila uverenje da će zbog proizvodnje električnog automobila oni imati i veće plate.

Potvrdila je da su 492 radnika dobila optremnine, te naglasila da su ostali potrebni Stelantisu, koji je vlasnik Fijata.

"Mislim da radnici imaju još sedam dana ; se izjasne da li žele da idu u inostranstvo na onaj način da su tamo ukupno 18 ili 24 meseci sa bonusima ili "tri plus jedan" meseca kada i dalje odbijaju bonuse, samo što oni (bonusi) prate smanjene na to kako (vremenski) idu na rad", rekla je ona.

Kazala je da je u interesu i Vlade Srbije i poslodavca da se više radnika prijavi za rad u inostranstvo, te objasnila da će u tom slučaju postojati obučeni radnici kompanije koja će proizvoditi električne automobile.

"Ukoliko se ne prijavi dovoljno radnika, u redu, svakako će dobiti otpremnu ali će Stelantis morati da angažuje nove radnika i da ih obučava", objasnila je ona.

Rekla je da će, u svakom slušaju u toj fabrici, u četvrtom kvartalu 2024. minimalno raditi 1.550 radnika, te izrazila uverenje da će i plate biti veće.

"Borimo se da oni koji nisu uzeli otpremnine, da pokušamo da poboljšamo ponudu i za njih", rekla je ona.

U Samostalnom sindikatu kompanije Fijat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu juče je agenciji Beta rečeno da poslodavac nije obavestio radnike o izmenjenim uslovima za odlazak na rad u Slovačku, što je najavljeno u ponedeljak u pregovorima u Predsedništvu Srbije.

Predsednik tog sindikata Saša Đorđević je rekao da radnici nemaju pisanu ponudu poslodavca o novim uslovima za Slovačku o kojoj bi se izjasnili u roku koji je produžen za sedam dana.

"Pošto zvanično nemaju informacije o novim uslovima, radnici i ne dolaze da se eventualno projave za tu opciju", rekao je Đorđević.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track