04:06

DA LI MOŽEMO DA OČEKUJEMO SUKOBE NA KOSOVU?! Stručnjaci sigurni, ukoliko ROSU ovo uradi SIGURNO DOLAZI DO INCIDENTA!

preteće poruke prištine

DA LI MOŽEMO DA OČEKUJEMO SUKOBE NA KOSOVU?! Stručnjaci sigurni, ukoliko ROSU ovo uradi SIGURNO DOLAZI DO REAKCIJE!

Politika -

Nove preteće poruke Prištine izazvale su još veće napetosti na Kosovu i Metohiji, a Srbiju stavile u još težu poziciju zbog pozadine koja se krije iza odluka o ličnim kartama i registarskim tablicama.

Uz pristanak, a moguće i na zahtev najuticajnijih zapadnih sila, kosovski premijer Aljbin Kurti, osim što je opet zgazio na pregovarački proces, zapravo je isporučio Srbiji još žešći pritisak da uvede sankcije Rusiji, ocenjuju sagovornici Kurira.

Odluka institucija u Prištini da zabrane srpske lične karte i nakon 30. septembra ukinu važenje registarskih oznaka sa imenima srpskih gradova "KM", "GL", "PR", "UR" i drugima, uz najavu da će nakon tog roka ta vozila biti oduzimana, predstavlja direktni udar na sve Srbe i južno i posebno severno od Ibra, poručeno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Politikolog dr Dragan Petrović i novinar Veljko Nestorović analizirali su trenutnu situaciju na KiM gostujući u emisiji "Puls Srbije" na Kurir televiziji.

Nestorović je istakao da ukoliko ROSU upadne na sever Kosova da je neminovno da će doći do incidenata.

- Ovo jeste jedan od pritisaka, ali hajde da sačekamo zadate datume. Ovo je pritisak na ostatak Srba, pogotovo sa severa Kosova. Šta će se dogoditi ukoliko na sever Kosova uđu ROSU? Ukoliko oni uđu, ja sam siguran da će doći do incidenata. Sigurno ROSU neće biti nežan. Zabrinjavajuće su izjave EU i Kvinte. Ono što sada svi gledamo je reakcija Beograda. U ovom trenutku ne treba nastavljati dijalog, videli smo kako stvari stoje. Mora da se povuče crvena linija - rekao je Nestorović.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Dr Petrović smatra da je Zapad veoma osetljiv na gotovo izvesnu pobedu Rusije.

- Ja se apsolutno slažem sa Nestorovićem. Mi se nalazimo pod stalnim pritiscima, oni su još više pojačani sad. Nekako je sada jasno da je kolektivni Zapad veoma osetljiv na gotovo vrlo izvesnu pobedu ruske strane i njen izlaz na Dunav. To je dovoljno da se pojača ruski uticaj. Nekako su Srbi prepoznati kao saveznici Rusije i prosto mehanički se vrše pritisci na nas. Vlada treba mudro da se postavi. Mi smo žrtve bez vidljive krivice i pritisci moraju da se popuste. Mi sada treba da dobijemo na vremenu, mislim da se u Srbiji dobro sprovodi jedna medijska slika. Mogu se ljudi pojaviti sa različitim mišljenjima. Ovako, mi kupujemo sebi vrene - rekao je dr Petrović.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

12:22

SPREMA SE POGROM SRBA NA KOSOVU?! Stručnjaci: Imamo PLAN, nećemo sedeti u Beogradu i gledati kako nam SILUJU ŽENE i UBIJAJU DECU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja