OSNOVANA STRANKA SRBIJA CENTAR: Ponoš uzima glasove Jeremiću!
Foto: Zorana Jevtić

POLITIKA

OSNOVANA STRANKA SRBIJA CENTAR: Ponoš uzima glasove Jeremiću!

Politika -

Jasno je da svakako ne mogu da postanu najveća opoziciona stranka ili stožer opozicije, ocenjuje Klačar iz Cesida

Zdravko Ponoš, kandidat za predsednika Srbije na poslednjim izborima i nekadašnji član Narodne stranke Vuka Jeremića, osnovao je svoju političku organizaciju koja će se zvati Srbija centar. On će danas predstaviti program stranke.

Mogao bi do cenzusa

Zdravko Ponoš
foto: Beta Milan Obradović

Ponoš, koji je na minulim aprilskim predsedničkim izborima učestvovao kao kandidat opozicije "Ujedinjeni za pobedu Srbije", a iz Jeremićeve stranke istupio odmah nakon završetka izbora, po svemu sudeći glasove na nekim budućim izborima uzeće opozicionim strankama. To za Kurir ocenjuje Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid).

- Videćemo tek šta su u toj organizaciji postavili kao cilj, ali jasno je da svakako ne mogu da postanu najveća opoziciona stranka ili stožer opozicije. Verujem da mogu da računaju da će preći cenzus na nekim narednim izborima, ali ne vidim prostor za neku novu političku opciju koja bi postala velika i dominantna stranka. Ne mislim pritom samo na Ponoševu stranku, već da generalno ne postoji prostor jer je domaća politička scena zasićena i dosta fermentisana i više joj treba ukrupnjavanje, a ne nove stranke - smatra Klačar.

Preraspodela

izbori 2022, Srbija Bira '22, Bojan Klačar
foto: Nemanja Nikolić

Ukazuje i da Srbija centar, po svemu sudeći, može da računa na glasove opozicije.

- Ako se pogledaju rezultati izbora, kao i istraživanja u poslednjih šest godina, vidi se da je preraspodela glasova među opozicionim strankama ista, odnosno da se samo prelivaju već postojeći glasovi. Ipak, očekuje se da će više glasova Ponošu otići upravo od birača Narodne stranke i nekih stranaka desnog centra ili pak onih koje pripadaju političkom centru, jer se u predsedničkoj kampanji postavio kao neko ko drži do nacionalnih tema i bio je jedno od vodećih lica Narodne stranke - konstatovao je Klačar za naš list.

I. Ž./ Foto/Source:Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track