GRADONAČELNIK ŠTRPCA: Cilj policijske akcije je zastrašivanje, međunarodna zajednica da reaguje
Foto: Dado Đilas

GRADONAČELNIK ŠTRPCA: Cilj policijske akcije je zastrašivanje, međunarodna zajednica da reaguje

Politika -

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić kaže da je današnja policijska akcija u Štrpcu dokaz da se nastavlja sa praksom koja podrazumeva da se na velike pravoslavne praznike šalju specijalne jedinice u Štrpce.

Jevtić je upitao međunarodnu zajednicu dokle će da toleriše ovakav vid pritiska na Srbe na Kosovu.

Podseća da se još jedna akcija ROSU odigrala danas, na praznik Svetog Jovana Krstitelja, kada je došlo do upada na više lokacija u Štrpcu i zahtevano je da se provere sve nadzorne kamere na ulici, a obavljen je pretres prostorija Privremnog organa. Osim toga specijalci su upali u prostorije Televizije Herc koja emituje program na srpskom jeziku, u zgradu Osnovne škole Šarski odred i u poštu u selu Drajkovce.

"Jasno je da je ovo vid pritiska na sve građane, meštane Štrpca i jasna poruka svim meštanima da su život i opstanak samih Srba u Štrpcu teški, a očigledno je da je jedini cilj ova akcije, šeste u poslednjih sedam meseci, zastrašivanje", naglasio je Jevtić.

Dodaje da je Opština Štrpce izašla u susret svima koji su tražili informacije u vezi sa video nadzorom, a kamere su instalirane u skladu sa tadašnjim zakonima.

"Ništa nismo uradili ilegalno i protivzakonito, sve je u skladu sa procedurama i propisima", kaže Jevtić i dodaje da sporne kamere već godinama ne rade i da su o tome obaveštene institucije koje su te informacije tražile pre današnje akcije.

Naglašava da nije bilo razloga, ni zakonskog osnova, da se postupa na ovaj način i da je to dokaz da je reč o političkoj akciji. Isključivi cilj akcije je da se izvrši pritisak na stanovništvo, na institucije i rukovodstvo.

"Ne vidim ni jedan drugi razlog da se na ovaj način funkcioniše", dodaje on.

Navodi da upad u jednu srpsku školu i u srpsku televiziju šalje poruku da te insititucije nisu dobrodošle da rade i funkcionišu na tom prostoru.

"Kada dođete u situaciju da upadate u škole, ambulante, u jednu medijsku kuću ne treba ništa dodatno objašnjavati, Treba postaviti pitanje međunarodnoj zajednici dokle će da tolerišu takvu vrstu odnosa i pritiska koji određene insituticije vrše na Srbe na Kosovu", dodaje Jevtić i naglašava da međunarodna zajednica treba da pita koji su razlozi za ove akcije.

Naglašava još jednom da ni kamere nisu postavljene ilegalno, kao i da ni jedna institucija u koju je upala policija nije radila mimo važećih zakona.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja