PREMIJERKA BRNABIĆ: Nije mi jasna rezolucija EP, što se mene tiče, lopta je u dvorištu Brisela
Foto: Printscreen/Pink TV

o rezoluciji

PREMIJERKA BRNABIĆ: Nije mi jasna rezolucija EP, što se mene tiče, lopta je u dvorištu Brisela

Politika -

KRAGUJEVAC - Premijerka Ana Brnabić, je rekla danas u Kragujevcu da joj nije jasna rezolucija Evropskog parlamenta u kojoj se pozivaju Srbija i "Kosovo "da postignu sporazum o normalizaciji odnosa "zasnovan na međusobnom priznanju", te ukazala da toga nema u dokumentu Evropske komsije.

Ona je novinarima rekla da joj kao nekom ko po novoj metodologiji vodi pregovarački proces po klasterima "više ništa sada tu nije jasno", zato što, kako je ukazala "Evropska komisija kaže jedno, a Evropski parlament kaže drugo".

"Evropska komisija u svom zvaničnom dokumentu, pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 35 koje se u našem slučaju tiče Kosova i Metohije i normalizacije odnosa sa Prištinom, ni jednom rečju ne pominje priznanje, nego kaže sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Prištinom", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je Evropski parlament sada "izglasao nešto drugo".

Navela je i da samo "može da pretpostavim da će Evropski parlament da naloži Evropskoj komisiji da promeni tu pregovaračku poziciju" "A onda mi nije jasno kako će da promeni pregovaračku poziciju usred pregovaračkog procesa, jer to nisu male promene u pravilima. Biće ogromne promene", rekla je Brnabić.

Dodala je, da je, što se nje tiče "lopta" u dvorištu Brisela.

"I samo mi je značajno, važno, interesantno.... da vidim kako će tačno da promene tu pregovaračku poziciju kada imate pet država članica EU koje ne priznaju tu takozvanu Republiku Kosovo. A kako onda traže od nas da uradimo nešto što ne poštuju ni same sve države članice EU?" rekla je Brnabić.

Navela je da je pet država EU ostalo da poštuje Rezoluciju 1244 SB UN i i osnovne principe medjunarodnog prava o nepovredivosti teritorijalnog integriteta medjunarodno priznatih država.

Rekla je i da nije sigurna "kako će se to sad dalje dešavati".

"I opet, dakle, ja molim sada EU da nam kaže da li se sada menjaju pravila igre ili mi i dalje imamo ovu pregovaračku poziciju koju smo mi ispregovarali i koju imamo", rekla je Brnabić.

U vezi sa zahtevom uvodjenja sankcija Rusiji, ona je rekla da Srbija čak nema od strane EK i država članica "ni usvojenu početnu poziciju, pregovarački okvir koji se tiče zajednčke spoljne i bezbednosne politike EU".

"Još uvek čekamo države članice da to usvoje, pa onda ne znam zašto očekuju od nas da se potpuno uskladimo, a oni nama nisu dali ni tu prvu, početnu poziciju", kazala je ona.

Rekla je da mislim da Srbija više od sedam godina čeka da se to usvoji od strane Brisela.

Dodala da je Srbija svojevoljno krenula da se postepeno uskladjuje.

"Pritom je, takodje, promena pravila igre usred igre... prvo treba 100 odsto da se uskladite sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, pa ćete onda možda da postanete članica EU, dok su pravila igre na početku bila postepeno uskladjivanje, a kad sa postanete članica EU, onda stoprocentno morate da se uskladite sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom", rekla je ona.

Istakla je da joj nije jasna rezolucija Evropskog parlamenta.

"Ali ne mora ni nama sve da bude jasno, a nadam se da je jasno EK, pa onda EK nama neka objasni kako se sada ta rezolucija primenjuje u slučaju našeg pregovaračkog procesa, pošto pregovaračka poglavlja kažu nešto drugo u odnosu na to šta je Evropski parlament usvojio", rekla je Brnabić.

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili su juče u Strazburu rezoluciju u kojoj se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava, normalizacije odnosa sa Kosovom i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, što uključuje uvođenje sankcija Rusiji.

Rezolucija, zasnovana na izveštaju koji je sačinio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, usvojena je na plenarnoj sednici EP sa 523 glasa za, protiv je bilo 78 poslanika, uz 34 uzdržana.

Tom rezolucijom Evropski parlament prvi put poziva Srbiju i Kosovo da postignu sporazum o normalizaciji odnosa "zasnovan na međusobnom priznanju".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja