MAĐARSKI POSLANIK ČUVA NAM LEĐA U EVROPSKOM PARLAMENTU Srbija zaslužuje više poštovanja! Nešto se desilo u EP u poslednje 2 godine
Foto: Youtube Printscreen

Andor deli

MAĐARSKI POSLANIK ČUVA NAM LEĐA U EVROPSKOM PARLAMENTU Srbija zaslužuje više poštovanja! Nešto se desilo u EP u poslednje 2 godine

Politika -

BEOGRAD/STRAZBUR - Srbija zaslužuje više poštovanja, rezolucijom EP je usporavaju, to je poručio mađarski evroposlanik Andor Deli, koji je prilikom nedavne rasprave povodom usvajanja rezolucije EP o našoj zemlji, između ostalog, istakao da izveštaj sadrži neprihvatljiva preterivanja koja će dalje da koče proces proširivanja i da otuđe građane Srbije od EU.

- Srbija je puno uradila u poslednjih nekoliko godina. Zaslužuje više poštovanja i razumevanja i veću podršku od Evropskog parlamenta. On je do pre nekoliko godina važio za evropsku instituciju koja se najglasnije zalagala za proširenje. Nešto se desilo u EP, naročito u poslednje dve godine. Svedoci smo tendencije da je, umesto da "gura" proširenje i pomaže mu, sada postao neka vrsta kočničara, rekao je Deli u intervjuu za Novosti.

Andor Deli
foto: Youtube Printscreen

- Ovakve rezolucije, kakvu je dobila Srbija, nikako ne pomažu ubrzanju puta prema punopravnom članstvu. Srbija obeležava desetu godišnjicu sticanja statusa kandidata, a pregovore vodi od 2014. godine. Već je dugo čekala. Ako se ovaj ionako spor proces dodatno uspori ovakvim tekstovima, to nikako ne služi tome da se gradi kredibilitet EU, u smislu da zaista želi da se proširi na Zapadni Balkan. Formulacije koje sadrži izveštaj o Srbiji ne ostavljaju, nažalost, takav utisak - dodao je on.

Rođeni Bečejac

Andor Deli (45) je rođen u Bečeju i pripadnik je mađarske manjine u Vojvodini. Evropski poslanik je od 2014. godine, kada je FIDES omogućio mesta predstavnicima mađarske manjine iz Slovačke, Rumunije, Srbije i Ukrajine. Od tada živi s porodicom u Briselu. Pre toga je živeo u Novom Sadu i obavljao je funkciju pokrajinskog sekretara.

Kurir.rs/Novosti/Goran Čvorović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track