KO JE "UGLAĐENI ČETNIK", A KO "EKSTREMISTA" KOJI ZAGOVARA SUKOBE": Sarajevski novinar napao Antonijevića zbog Abazovića!
Foto: Zorana Jevtić

prštale uvrede

KO JE "UGLAĐENI ČETNIK", A KO "EKSTREMISTA" KOJI ZAGOVARA SUKOBE": Sarajevski novinar napao Antonijevića zbog Abazovića!

Politika -

Pravnik Milan Antonijević našao se na meti napada i uvreda sarajevskog novinara Senada Pećanina i to zbog pokušaja da umiri tenzije koje je izazvao govor crnogorskog premijera Dritana Abazovića u Potočarima.

- Nisu ključni problem Srbije i Srba vučići, dodici, vulini, porfiriji i slični. Problem su "Evropejci" i uglađeni četnici poput ovoga, koji je onomad, kao čelnik Soroševog Fonda "Otvoreno društvo" čestitao Republici Srpskoj, nastaloj na genocidu, 9. januar - napisao je Pećanin na Tviteru kao reakciju na Antonijevićev tvit.

ma
foto: Printscreen

Antonijević za Kurir kaže da ga ovo proganjanje i pretnje samo ohrabruje da još jače govori o pomirenju, a protiv ekstremista.

- Ukoliko ovom i drugim Senadima predstavljam najveći problem u životu, onda verujem da su oni srećni ljudi. Problem našeg regiona jesu ekstremisti, kako oni koji su zločine kažnjeno ili nekažnjeno činili devedesetih, tako i oni koji danas sve zameraju drugima i mere vam svaku reč. Ovo proganjanje i pretnje koje dobijate kada ne izgovorite svaku reč koja je u glavi ovakvih Senada me samo ohrabruje da još jače govorim o pomirenju, a protiv ekstremizma svake vrste. Verujem da Senadi ne mogu prihvatiti da je vreme ratova davna prošlost, da se ide napred, da postoje mnogo veći, životni problemi sa kojim se ljudi u celoj Bosni i Hercegovini suočavaju od njihovih filigranskih i moralizatorskih vaga. Na taj kantar stavljaju i Dritana i sve nas - poručuje Antonijević.

On podseća i da o genocidu u Srebrenici otvoreno govori u Srbiji.

- Govorim o ratnim zločinima oduvek, još od mojih ranih studentskih dana devedesetih. Voleo bih da Senadi u Sarajevu imaju hrabrosti da govore o svim žrtvama, jer, kao što je i Dritan juče rekao, to su pre svega bili ljudi. Ugašeni su mladi životi, pre nego što su i kročili u svet i zarad njih ovi Senadi moraju danas, dan nakon 11. jula, zaćutati i imati poštovanja za sve one koji, za razliku od njih, promovišu mir - zaključuje Antonijević.

Podsetimo, Dritan Abazović u ponedeljak je u Potočarima rekao da "genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima, i nisu ga počinile vojske nego politike, politike zla, politike smrti i politike prevara". Ova izjava izazvala je žestoke reakcije, među kojima je posebno oštra bila ona glumca Emira Hadžihafizbegovića, koji je Abazovića nazvao "mrcinom, bitangom i klošarom". Crnogorski premijer se naknadno izvinio Majkama Srebrenice i javnosti zbog "nejasno izrečene misli". Sarajevskog novinara je isprovocirala Antonijevićev tvit u kojem je objasnio da je govor Abazovića bio "poruka mira, i da ko to ne razume, mir očigledno ne želi, već želi osvetu".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track