CEO SVET OČEKUJE TEŽAK PERIOD: Srbija na vreme počela pripreme za zimu
Foto: Profimedia

POLITIKA

CEO SVET OČEKUJE TEŽAK PERIOD: Srbija na vreme počela pripreme za zimu

Politika -

Već upumpavamo gas u mađarska skladišta, počeli smo da uvozimo ugalj da bismo dopunili 20 tona koje nam fale, a trenutno je zaustavljen izvoz nafte

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da ceo svet čeka teška zima, te da država radi svaki dan na tome da obezbedi sve potrebne energente, stručnjaci ukazuju da je dobro što je država reagovala na vreme. Vučić je, podsetimo, naveo da mi već upumpavamo gas u mađarska skladišta, krenuli smo u uvoz uglja da bismo dopunili 20 tona koje nam fale, a trenutno je zaustavljen izvoz nafte.

Nije lako

Stručnjak za energetiku Stevica Deđanski kaže za Kurir da bi, uprkos otežanim okolnostima, zahvaljujući blagovremenim reakcijama, Srbija trebalo da ima dovoljno energenata tokom zime.

Stevica Deđanski
foto: Kurir Televizija

- Situacija zaista nije laka, ali zahvaljujući pravovremenom spremanju energenata za zimu, te i činjenici da nam je finansijska stabilnost omogućila da možemo sada da kupujemo dodatne količine, ne bi trebalo da imamo problem tokom predstojeće zime. Može hipotetički da se zakomplikuje situacija ako se prekine dotok gasa preko Bugarske, jer bismo onda morali da koristimo gas iz našeg skladišta i onog koje trenutno punimo i plaćamo u Mađarskoj. To bi moglo da oteža sigurnost da imamo gas tokom cele zime - ukazao je Deđanski.

Dodaje pak da nam činjenica da sada nabavljamo energente omogućava da zimu čekamo prilično bezbrižno.

- Bitno je da sa tim rezervoarima imamo dovoljne količine ako gas prestane da dolazi, ali i to što ga sada plaćamo po povoljnijim cenama od onih koje će biti tokom zime, zahvaljujući, između ostalog, ugovoru s Rusijom - zaključio je on.

Važan potez

gas, plin, šporet
foto: Profimedia

Ekonomista Miroslav Zdravković ukazuje i na jednu povoljnost.

- Mislim da će znatno dizanje kamatne stope FED (Američka centralna banka) da obori cene energenata, pa situacija i neće biti tako strašna - ukazao je on.

I. Ž./ Foto/Source:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track