ANALIZA IZJAVA BIVŠEG IZASLANIKA SAD: Kosovo bi se brže rešilo uz posredstvo Grenela i Trampa
Foto: AP / Joe Rondone, BETA Amir Hamzagić

ANALIZA IZJAVA BIVŠEG IZASLANIKA SAD: Kosovo bi se brže rešilo uz posredstvo Grenela i Trampa

Politika -

Ekonomska formula za normalizaciju odnosa i rešavanje životnih potreba građana je ono što je davalo rezultate, ocenjuje Zoran Milivojević

Bivši izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel smatra da je ekonomska formula i unapređivanje investicione klime u regionu ključ za rešenje kosovskog pitanja. On objašnjava da su pregovori Beograda i Prištine u ćorsokaku i da od njih ne očekuje gotovo ništa, a za to krivi Prištinu i premijera privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija.

Kurti nije dorastao

Takođe, ističe da nije dobra ideja da se Evropljanima dozvoli da preuzmu vođstvo u dijalogu Beograda i Prištine, već da bi Amerika trebalo da ima vodeću ulogu u tom procesu.

- Delovi Vašingtonskog sporazuma su prekršeni, delove pokušavaju i dalje da implementiraju, ali nema vođstva SAD, nema pritiska da se oni primene - rekao je Grenel dodajući da od dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Brisela ne očekuje previše. On je ocenio i da Kurti nije dorastao ulozi i da nije dobar lider za narod Kosova, a da tako misli i sadašnja američka administracija, koja takođe ne vidi Kurtija kao dobrog lidera i, kao potvrdu svoje teze, navodi nedavnu posetu kosovskog premijera Americi.

Komentarišući Grenelove stavove, diplomata Zoran Milivojević kaže da sve što je rekao odgovara realnosti, te da bi bilo mnogo boljih rezultata da se primenjuje ekonomska formula na kojoj se insistiralo za vreme Donalda Trampa.

Promenili kurs

- Kritika prištinskih vlasti i Kurtija je na mestu. Grenel vidi i da EU i pristup nove američke administracije, koja insistira na međusobnom priznanju, očigledno, nemaju mnogo smisla i da je ekonomska formula za normalizaciju odnosa i rešavanje životnih potreba građana i Kosova i Srbije ono što je davalo rezultate i što bi sigurno dalo mnogo bolje rezultate u rešavanju ovog problema - ističe Milivojević. Dodaje da je nova američka administracija potpuno promenila kurs i zauzela stav o međusobnom priznanju.

B. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja