SRAMNA IZJAVA HRVATSKOG MINISTRA O ZABRANI VUČIĆEVE POSETE JASNOVCU: Evo šta je rekao na konferenciji za medije
Foto: Beta/HINA/Tomislav Pavlek/DS

SRAMNA IZJAVA HRVATSKOG MINISTRA O ZABRANI VUČIĆEVE POSETE JASNOVCU: Evo šta je rekao na konferenciji za medije

Politika -

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je na konferenciji za novinare povodom zabrane predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac da Hrvatska nije dobila zvaniču najavu posete, već nezvanično.

- Izostanak zvanične procedure koja najavljuje dolazak visokog zvaničnika je neprihvatljiv. Mi smo vest dobili nezvaničnim putem te smo uputili notu - započeo je Grlić Radman konferenciju za novinare.

- Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova podseća da morate navesti vreme i prirodu poseta. Republika Hrvatska nije službeno informisana i to je neprihvatljivo. Doživljavamo to nedobronameernim. Shvatili smo da taj dolazak nije iskren i nije odavanje pijeteta žrtvama nego da je rezultat zadovoljenja unutarpolitičkih potreba, a pre formiranja srpske Vlade. Hrvatska vlada se zalaže za normalizaciju odnosa, što smo uvek isticali. Niko više kao ova Vlada i Andrej Plenković nije pokazao uključivost i toleranciju. Pružili smo ruku u iskrenom dijalogu, ali Srbija se još uvek nije suočila s prošlošću premda je prošlo 30 godina od rata - dodao je i nastavio:

- Ne mogu se granice prelaziti samo tako ako se radi o visokim dužnosnicima. Smatramo to provokacijom Srbije iz činjenice da su ovde žrtve sredstvo, a ne cilj. Cilj je predstaviti srpskoj javnosti napore predsednika Vučića, dobiti dodatne bodove.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track