NEPOŠTOVANJEM SRPSKIH I ROMSKIH ŽRTAVA, NE POŠTUJU SE NI JEVREJSKE ŽRTVE JASENOVCA! Počasni konzul poslao jasnu poruku iz Izraela
Foto: Privatna arhiva

reagovanje

NEPOŠTOVANJEM SRPSKIH I ROMSKIH ŽRTAVA, NE POŠTUJU SE NI JEVREJSKE ŽRTVE JASENOVCA! Počasni konzul poslao jasnu poruku iz Izraela

Politika -

Aleksandar Nikolić, počasni konzul Srbije u Izraelu, poručio je da su žrtve Holokausta i genocida u Drugom svetskom ratu sapatnički stradalnici jedinstvenog zločina u ljudskoj istoriji.

- Tokom jučerašnjeg razgovora sa Efraimom Zurofom, direktorom za istočnoevropske poslove centra "Simon Vizental", o zabrinjavajućem nedozvoljavanju privatne posete Spomen području Jasenovac predsedniku Republike Srbije, pored neshvatljivog izlaska iz okvira diskretne komunikacije uobičajenim kanalima, odnosno prvobitnih objava u medijima, dva momenta su se nametnula. Najpre, predsednik Vučić je i potomak žrtava sistema koncentracionih i logora smrti Jasenovac. Ta činjenica nosi u sebi imperativ nerazvodnjavanja svetosti sumornih istorijskih činjenica i omogućavanje intimnog odnosa prema lokalitetu. Žrtve Holokausta i genocida u Drugom svetskom ratu su sapatnički stradalnici jedinstvenog zločina u ljudskoj istoriji oko koga nema polemike - naglasio je Nikolić.

On objašnjava i da "naučno-istraživačka međunarodna saradnja kompetentnih ustanova i pojedinca ne dovodi u pitanje imenično evidentirane žrtve, odnosno motive njihove likvidacije".

- Onemogućiti unuku stradalog da prisluži sveću, položi venac i da se pomoli na najtežem stratištu bivše Jugoslavije je nezamislivo i nameće nemogućnost čak ni pomisli na sličnu situaciju potomaka stradalih u logorima smrti širom današnje Poljske. Zatim, ovo nije prvi put da se odnos prema potomcima Srba pobijenih u NDH tretira diskriminirajuće onom potomcima Jevreja. Rasni zakoni NDH, odnosno genocidna politika prema Srbima u svojoj smrtnoj konsekventnosti zahteva identičan pijetet - ocenio je Nikolić i dodao:

Jasenovac, Aleksandar Vučić, Hrvatska, Zabrana
foto: Marina Lopičić, beta Damir SENCAR

- Svakako i sa istančanim poštovanjem prema Hrvatima i ostalim protivnicima krvničke strahovlade NDH, a koji nisu bili proganjani na rasnoj, etničkoj ili verskoj osnovi. Izrael ne licitira žrtvama Holokausta. Izraelci, toliko naviknuti na neizbalansirano i maliciozno-manipulativno prikazivanje njihove stranosti u značajnim delovima sveta, kako o prošlosti, tako i o sadašnjosti, imaju izuzetno istančan osećaj za zloupotrebu Holokausta. Nije moguće poštovati jevrejske žrtve, ne poštujući srpske ili romske jednog istog stratišta. Ovo svakako nije dobra poruka za obrazovni, komemorativni i iznad svega duhovni pristup onoga što Jasenovac simbolizuje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja